Bitcoin Yine 20 Bin Doların Altında: JPMorgan’dan Kritik Açıklama Geldi!

2 years ago 118

Bitcoin (BTC), yine 20.000 doların altına düşerken, JPMorgan analistlerinden BTC fiyatını etkileyen kritik faktöre dair açıklama geldi.

 Kaldıraç Vurgusu: Ayı Piyasası, Bitiyor mu?

Merkez banklarının faiz artırımları ve son dönemde sektörün önde gelen şirketlernin iflasın eşiğine gelmesi gibi nedenlerle Bitcoin (BTC), zor günler geçiriyor. BTC, on yıldan fazla bir süredir en kötü çeyreğini geçirmek üzere. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, BTC'deki %56'lık düşüş, lider kripto para biriminin henüz emekleme döneminde olduğu 2011'in üçüncü çeyreğinden bu yana en büyük düşüş. Bu 10 yıl içerisnde, kripto para birimleri daha yaygın bir şekilde benimsendi. Ultra düşük faiz oranlarının yatırımcılar arasında risk almayı teşvik etmesiyle birlikte Bitcoin ve altcoin'ler büyük oranda değer kazandı.  Ancak mevcut ayı piyasası, kaldıraç miktarıyla öne çıkıyor. Ayrıca birçok merkez bankası, kripto paraları artık finansal istikrar için bir tehdit olarak görüyor.

Tüm bu olumsuzlağa rağmen, bazı analistler Bitcoin fiyatında dibin yakın olabileceğine dair verilerpaylaşıyor. Nikolaos Panigirtzoglou da dahil olmak üzere JPMorgan Chase stratejistleri Çarşamba günü yayınlanan bir raporda, geçtiğimiz aylarda düşüşü hızlandıran kaldıraç azaltmanın daha fazla devam etmeyebileceğini söyledi. Bu yüzden JPMorgan stratejistleri, devam eden ayı piyasasının son aşamasına ulaştığını ve yakında bitebileceğini belirttiler. Analistler ayrıca, “Mayıs ve Haziran aylarında sağlıklı bir hızda devam eden” risk sermayesi fonlarına da dikkat çektiler. Fundstrat teknik stratejisti Mark Newton'a göre Bitcoin, son 12 yılda her 90 haftada bir döngüsel olarak risk teşkil eden düşük seviyelere iniyor. Bu döngü kuralı dikkate alındığında, Bitcoin'de dip seviyeye çok yakınız. Analist Temmuz ayına dikkat çekerek, dipten alımların an itibariyle fırsat olabileceğini vurguladı.

Krizler, Güveni Zedeledi

Bitcoin, bugün yine 20.000 dolar seviyesinin altına düştü. Altcoin'ler daha da büyük kayıplar yaşadı. Solana (SOL) ve Polygon (MATIC)  %6 civarında düştü. Uzmanlara göre, Terra krizinin yankıları hala sürüyor. Celsius ve Three Arrows Capital gibi şirketlerin de kaos içerisine sürüklenmesi yatırımcı güvenini zedeledi. ABD dolarına sabitlenmesi gereken stablecoin'lerin çökmesi sonucu piyasadan 40 milyar buhar oldu.

Bu şirketler, para çekme işlemlerini durdurmak zorunda kaldı ve mevduat sahiplerini zor durumda bıraktı. Ve son zamanlarda, önde gelen bir kripto hedge fonu, ayakta kalmak  için sürdürülemez bir şekilde kaldıraç kullandıktan sonra tasfiyeye gönderildi. Uzmanlara göre, piyasasın tekrar ivme kazanması için makroekonomik şartların değişmesi gerek.

Read Entire Article