BlockFi Sonrası Kripto Para Endüstrisinde Neler Değişecek?

2 years ago 119

Son 2 ayda neredeyse 1 yıllık gündemi kripto para yatırımcıları hızlandırılmış şekilde yaşadı. İflas eden hedge fonlar, LUNA çöküşü ve daha fazlası. Terra sonrasında kaosun dozu daha da arttı ve birçoğunun da söylediği gibi işler LUNA’dan sonra çok değişti. Şimdi sırada BlockFi ve diğerleri var. Bu şirketlerin güncel durumu kripto para endüstrisini nasıl etkileyecek?

BlockFi Kurtarma Planı

Bir likidite kriziyle karşı karşıya kalan kripto kredi platformu BlockFi, bu hafta FTX ile bilançosunu desteklemek ve tüm hesap türlerinde likidite sağlamak için kullanılacak 250 milyon dolarlık döner kredi anlaşması imzaladı. Bazı piyasa gözlemcilerine göre, işlem sadece BlockFi için değil tüm sektör için bir dönüm noktası oluşturuyor. FTX'in kredi limiti kısa vadeli risklerin azaltılmasına yardımcı olacak olsa da şimdi soru, firmanın operasyonlarının mevcut piyasa baskısına tepki olarak nasıl değişebileceğidir.

BlockFi temsilcileri bir süre çok sıkı duracaklarını ve borç vermeleri kısacaklarını açıkladı. Celsius ve Nexo gibi diğer kredi platformları gibi BlockFi de platforma yatırdıkları fonlara yüksek faiz ödemeleri sunarak müşterilerin ilgisini çekti. Yakın zamana kadar BlockFi, müşterilerine kriptoda en yüksek getiri oranlarından birini sunuyordu. 10 BTC'den daha az veya mevcut piyasa fiyatıyla 200.000 doların altında yatıranlara yıllık ortalama %6.2 ödeme yapılıyordu. Buna karşılık, Celsius müşterilerine Bitcoin mevduatları için yıllık %2,5 sabit bir oran sunuyor. ABD bankalarında ise bu oran %1 civarındadır.

BlockFi Sonrası Kripto Endüstrisi

Borç verme platformları, müşteri fonlarını ödünç vererek ve ödemenin bir kısmını toplayarak veya fonları diğer piyasa fırsatlarına yatırarak para kazanır. Bununla birlikte, özellikle ayı piyasalarında, borçlu talebi tutarlı olmadığı için, bazıları iş modelinin sürdürülemez olduğunu söylüyor. BlockFi, FTX ile bu anlaşmaya varmadan önce son haftalarda nakit toplamakta zorlanmıştı. Geçen sonbaharda, firma 5 milyar dolarlık bir değerlemeyle 400 milyon dolar topladı. Şimdi 1 milyar dolarlık bir değerlemeyle 100 milyon dolar artırmaya çalışıyor. 13 Haziran’da şirket %20 küçüleceğini açıklamıştı.

BlockFi'nin kriptonun en büyük borç verenlerinden biri olduğu göz önüne alındığında, son gelişmeler, çalışma biçimindeki bir değişikliğin hem şimdi hem de gelecekte kripto para endüstrisini etkilemesi bekleniyor.

Kripto türevleri piyasa yapıcısı LedgerPrime'ın iş geliştirme ve strateji başkan yardımcısı Laura Vidiella'ya göre, piyasanın her seviyesinde işler daha pahalı hale geliyor. Kredi almak için müşterilerin kredinin kendisinden daha değerli teminat vermesi gerekiyor. Önceden teminatsız veya %50 teminatlı kripto kredileri verilirken şimdi oranlar %100’ü aştı.

Geçen hafta, bir dizi yüksek profilli kripto platformu, önde gelen kripto yatırım fonu Three Arrows Capital tarafından büyük pozisyonları tasfiye etti. Firmanın görünen likidite krizi, kripto para piyasası üzerinde geniş kapsamlı bir etkiye sahip oldu.

Weisberger, piyasada güveni yeniden sağlamanın tek yolunun "daha fazla şeffaflığa" sahip olmak olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl kripto paraların yaşadığı boğa sezonunun temelinde aslında kimse görmek istemese de bu borçlanma sarmalı vardı. Daha fazla kurumsal şirket bu fırsatları (o dönem için) görerek piyasaya giriş yaptı. Ancak ABD’nin 2008 yılındaki kredi krizine benzer şekilde bu da patladı. Peki ne zaman her şey eski haline dönecek? Kısa ve orta vadede bunu beklemek gülünç olur.

Nitekim yazı hazırlandığı sırada, BlockFi günü kurtarmak için birçok kripto parada 0,75’lik faiz artırımını açıkladı.

Read Entire Article