Bloomberg Beklenen Raporu Yayımladı: İşte Bitcoin ve Altcoin’lerin Kaderini Çizecek Kritik Veriler

2 years ago 89

Bitcoin (BTC) makroekonomik faktörler nedeniyle zor günler geçirirken, Bloomberg'den önemli bir rapor geldi.

Resesyon Olasılığı: %38

Bloomberg'in ''Resesyon Olasılığı Modeli'', önümüzdeki yıl ABD'de %38'ilik bir resesyon ihtimali öngörüyor. Emlak fiyatları, enflasyon ve  tüketici endekleri gibi verileri hesaba katan model, önümüzdeki 12 ay içinde ABD ekonomisinin risk teşkil eden bir durgunlağa girmesinin olasılığının arttığına dikkat çekti. Bloomberg'e göre, resesyon, ''makro ekonomide geleneksel olarak reel gayri safi yurtiçi hasılanın(GSYİH) iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyodda arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumudur.'' Uzun bir resesyon, ekonomik çöküş olarak tanımlanabilir. Bu arada Coinbase araştırması, kripto paralardaki çöküşün büyük oranda makro faktörlere atfedilebileceğini gösteriyor. Fed'in faiz artırımına tepki olarak zaten darbe alan kripto paralar resesyon endişesi devam ederse başka bir büyük düşüşle karşı karşıya kalabilir. Bitcoin, on yılın en kötü çeyreğine tanık oldu.

%38'lik resesyon ihtimalini öngören Bloomberg raporu, Fed'in faiz artırımına ve kötüleşen tüketici endeklerine enflasyonu yönlendiren başlıca faktörler olarak işaret etti. Michigan Üniversitesi tarafından yayaımlanan bir rapor ise, hem tüketici duyarlılığında hem de iş koşullarında rekor düzeyde düşüşler ortaya koydu. Atlanta Federal Rezerv, GDPNow modelinin ikinci çeyrekte %2.1'lik bir düşüş gösterdiğini açıkladı. Birinci çeyrekte GSYİH da 1.5 negatif büyüme gösterdi. Bu, GSYİH'de art arda iki mali çeyrek düşüşe işaret ediyor. Çoğu uzman, bunun resesyonun genel bir tanımı olduğunu düşünüyor. Resesyon korkusu, piyasadaki birçok sektör üzerinde şimdiden büyük bir etki yarattı. Petrol ve hisse senedi fiyatları resesyon korkuları üzerine düştü. Euro, ABD doları karşısında yirmi yılın en düşük seviyesine geriledi.

Resesyon, Kripto Paraları Nasıl Etkiler?

Yakın bir zamanda yayınlanan bir Coinbase raporu, kripto paralardaki çöküşünün büyük oranda enflasyon ve faiz artışı gibi makro faktörlerden kaynaklandığını ortaya koydu. Rapor, diğer bir neden olarak sektöre yönelik  beklentilerinin zayıflamasını işaret etti. Rapor ayrıca, pandemi sonrası kripto para ve geleneksel pazarlar arasındaki korelasyonun arttığına dikkat çekti.

Beta, bir varlığın piyasa ile nasıl ilişkilendirildiğinin bir ölçüsüdür. Bitcoin ve Ethereum için beta, 2019'da 0'dan (korelasyon yok) şu anki 2 seviyesine yükseldi. Nasdaq ile güçlü korelasyon devam ederse, resesyon korkuları arttıkça kripto piyasası daha da düşebilir.

Read Entire Article