Bloomberg’den Bitcoin İçin Korkutan Rapor: Felaket, Geliyorum Diyor!

2 years ago 86

Bitcoin (BTC), uzun süredir ayı piyasasının pençesinde tutsak kalırken, tünelin sonundaki ışığın ne zaman görüneceğine dair henüz somut bir belirti yok.

Madenciler, Borç Batağında: Satış Baskısı!

Bitcoin'deki sert düşüş, madencilerin yaklaşık 4 milyar dolar tutarındaki kredileri geri ödemesini zorlaştırıyor. Ekipmanlarını teminat olarak gösteren madenciler endişe içinde beklerken, bu durum kripto kredi sağlayıcıları için potansiyel bir risk oluşturuyor. Analistlere göre, birçok mandenci alarm vermeye başladı. Teminat olarak kabul edilen madencilik teçhizatının değeri de Bitcoin ile birlikte yarıya indi. Bloomberg raporuna göre, birkaç madenci kredilerini temerrüde düşürdü ve son satışlar tehlike çanlarının habercisi. Core Scientific Inc., işletim maliyetlerini karşılamaya yardımcı olmak için Mayıs ayında 2.000'den fazla Bitcoin sattı. Bu arada Bitfarms Ltd., Galaxy Digital Holdings Ltd. ile olan 100 milyon dolarlık kredisinin bir kısmını ödemek için bu ayın başlarında üretilen BTC'lerin neredeyse yarısını sattı. Ayrıca New York Digital Investment Group LLC'den başka bir kredi aldı.

Piyasa düzelmezse, analistler bu durumun felaket senaryosuna dönüşebileceği konusunda uyarıyor. Madencilerin Bitcoin rezervlerini satması, fiyatlar üzerinde daha fazla baskı oluşturur. Madenciler, temerrüt riski nedeniyle ellerindeki makineleri tasfiye etmeye başlarlarsa, ekipman maliyeti daha da düşebilir. Bitmain'in popüler S19 madencilik teçhizatının değeri geçen yıl Kasım'daki 10.000 dolarlık fiyatından yüzde 47 değer kaybetti. Galaxy Digital'in kredi başkanı Luka Jankovic şunları söyledi:

 Bitcoin madencileri, çok zor durumda. Bitcoin, değer kaybediyor. Makine değerleri, düştü. Enerji fiyatları ise durmadan yükseliyor.

Tehlike Çanları: Temerrüt, Teminat..!

Birçok Bitcoin madencisi, hala iyi kar marjlarının tadını çıkarıyor. Arcane Crypto madencilik analisti Jaran Mellerud'a göre, ortalama elektrik fiyatları ve yeni madencilik makineleri varsayıldığında, büyük bir madencilik şirketinin üretim maliyeti BTC başına yaklaşık 8.000 dolar. Ancak, Mellerud'a göre, azalan gelir, bazı madencilerin geri ödemesi gereken kredileri ve makine alımları için teminatları olduğundan, işlerini hala etkiliyor. Bitcoin varlıklarının önemli bir bölümünü satmadan bu ödemeleri yapmak zor olabilir. Özellikle aylar önce değer kazanacağını düşünerek pahalı ekipman satın alan daha küçük şirketler için felaket yakın olabilir. Securitize Capital CEO'su Wilfred Daye şunları söyledi.

 Altyapı ve faiz oranları için genel maliyetleri hesaba katarsanız, bazı madencilerin toplam maliyetinin halihazırda 20.000 doların üzerinde ve bu da Bitcoin'in şu anki fiyatı civarında. Bitcoin, uçurumdan aşağı yuvarlanıyor, makinelerin değeri daha da düşüyor çünkü insanlar bu makinaları başka bir şey için kullanmak istemiyor. Hâlâ bekleyen bir ton makine siparişi var.

 Bitcoin madenciliği, kripto para piyasasının tarihi boğa koşusu sırasında en kazançlı sektörler arasındaydı. Ancak mevcut ayı piyasası rüzgarı tersine çevirdi. Piyasanın yüksek volatilitesi ve makroekonomik şartlar göz önüne alındığında kredi bulmak zor veya yüksek faiz oranlarını içerebilir. Galaxy Digital, NYDIG, BlockFi Inc., Celsius Network Ltd., Foundry Networks LLC ve Babel Finance gibi yerel kripto kredi kuruluşları, nakit peşin ödemelere ek olarak teminat olarak platformları kabul etmeye başladı. Ancak Seattle merkezli madencilik şirketi Luxor Technologies'in kurucu ortağı Ethan Vera, özellikle yüksek teminat oranlarına sahip olanlar, kredi ödemeleri konusunda gergin olduğunu söyledi. BlockFi Baş Risk Sorumlusu Yuri Mushkin, Bloomberg'e gönderdiği bir e-postada, madencilik destekli kredilerin "daha geniş kredi portföyümüzün yalnızca bir kısmı" olduğunu ve kurumsal işlerinde uygulanan aynı risk ve sigorta uygulamalarını takip ettiğini söyledi.

Read Entire Article