Bu Altcoin Konusunda Uyarmıştık! Daha Fazla Düşüş Kapıda!

2 years ago 97

Eğer temel analizi ihmal ederseniz teknik görünümü harika olan bir altcoinde tüm paranızı kolayca kaybedebilirsiniz. Günlerdir aşırı şişen fiyatı sebebiyle bir altcoin hakkında uyarıyorduk. Nitekim beklenen oldu. Spekülatif şekilde yükselen fiyat yine aynı hızda düşmeye başladı. Peki düşüşü tetikleyen ne oldu? Fiyatın yükselişindeki mantık neydi?

Celsius (CEL)

Birkaç ay önce 0,05 dolara kadar iğne atan CEL token fiyatı onlarca kat değerlendi. Hatta dün 4,65 dolara kadar ulaştı. Takip edenler mutlaka hatırlayacaktır, dün önemli bir uyarı haberi yayınladık. Celsius şirketinin toplam borçlarıyla alakalı yanıltıcı rakamlar olduğu ve fiyatın hızla geri çekilebileceğinden bahsettik. Öyle de oldu, dün 4,65 dolara kadar tırmanan altcoin bugün yazı hazırlandığı sırada 2,47 dolardan alıcı buluyor.

Fiyatın yükselişini tetikleyen spekülasyondan başka bir şey değildi. Sağlam kanıtlar olmadığı için fiyatı Celsius’un şişirdiği iddialara değinmiyorum ancak açığa satış yapanların bu süreçte büyük yatırımcılara yem edildiği açık. Altcoin “tıpkı LUNA gibi sıfıra gidiyor” beklentisiyle düşmeye başladı, açığa satışlar (short işlemler) arttı. Ancak 0,05 ile 0,1 dolar aralığından fiyat geriye döndü. Short işlem açan yatırımcılar bu toparlanmanın (LUNA benzer yükselişleri sıfıra giderken yapmıştı) kısa ömürlüğü olacağını düşündü. Nitekim öyle olmadı ve milyonlarca dolarlık tavsiye yaşandı. Celsius’un iflas sürecini başarılı şekilde tamamlayabilmesi için (şirket ve varlıkları karlı biçimde satılırsa alıcıların borcu kapanacak, tamamının ödenmesi zor bir ihtimal) CEL token fiyatının 2 dolar üzerinde kalması gerekiyor. Çünkü Celsius’un hazinesinin önemli bir kısmını CEL oluşturuyor. Fakat biraz sonra değineceğimiz haber sebebiyle CEL tokenden kaçışların devam etmesi beklenebilir. Yani yatırımcılar CEL token fiyatında daha fazla düşüş görürse şaşırmamalıdır. Peki beklentiler her zaman gerçekleşir mi? Asla, gerçekleşme ihtimali yüksek beklentiler vardır fakat hiçbir zaman %100 yoktur.

Celsius (CEL) Token İflas Süreci

İflas eden her büyük projenin arkasında karizması, egosu, zekası (veya topluluğu öyle düşünür), serveti ve risk iştahıyla öne çıkan bu CEO vardır. Do Kwon buna çok iyi bir örnekti. Şimdi Celsius CEO'su Alex Mashinsky'nin aynı sınıfta biri olduğunu görüyoruz. Çünkü Alex, onlarca yıllık deneyime sahip yöneticilerin tavsiyeleri yerine kendi mantalitesine göre hareket etmiş. Şu anda iflas etmiş kripto kredi platformu Celsius'un CEO'su Alex Mashinksy, Financial Times'ın konuya aşina olan birden fazla kişiye atıfta bulunan bir raporuna göre, çöküşten önce firmanın yatırım stratejisini ele geçirmiş.

Mashinksy'nin yatırım ekibini, şirketin yatırım stratejisinin kontrolünü şahsen üstleneceğini bildirmek için ocak ayında topladığı bildiriliyor. Toplantı, Merkez bankasının faiz oranlarını artırma planlarını açıkladığı Federal Rezerv toplantısından önce gerçekleşti. Mashinksy'nin ikna olduğu gibi, kripto piyasaları üzerinde olumsuz bir etkisi olacak bir hareketti. O zamana kadar, Bitcoin fiyatı Kasım ayındaki tüm zamanların en yüksek seviyesi olan neredeyse 69.000 dolardan 40.000 dolara yakın seviyelere düştü.

Rapor ayrıca, Mashinsky'nin müşteri varlıklarıyla yatırım yapmadığına dair kamuoyuna yaptığı açıklamalara rağmen, Celsius'un firmanın müşterilere açıklamadığı ağır kayıplara maruz kaldığını iddia ediyor. Alex başlarda fiyatın düşeceğini ön gördü ve tüm yetkiyi kendine aldı. Sonrasında beklenti gerçekleşti. Ancak Mashinsky piyasaya dönmek için acele etti. Raporda Celsius'un, Kanada'nın en büyük ikinci emeklilik ve sigorta fonu Caisse de Dépôt ve New York merkezli WestCap Group da dahil olmak üzere yatırımcılardan topladığı 600 milyon doların çoğunu Bitcoin madenciliği yan kuruluşuna yatırdığı da belirtildi.

Bugün ortaya çıkan rapor fiyattaki düşüşü daha da artırdı. Peki ilerleyen günlerde daha fazla olumsuz haber CEL token fiyatını 0,1 dolarlı seviyelere itebilir mi? Bunu bilemeyiz fakat kesin olan bir şey var, eğer şirket başarılı bir iflas anlaşması olmazsa CEL bundan ciddi zarar görecek.

Read Entire Article