Bu NFT Projesinin Coin’i Çıkar Çıkmaz Scamleri de Beraberinde Geldi!

2 years ago 116

Popüler NFT koleksiyonları olan Bored Ape Yatch Club (BAYC) ve Mutant Ape Yatch Club (MAYC)’nin ekosistemi, bugün itibariyle APE Coin (APE)’i duyurdu ve tüm kripto piyasasının gündemine oturmayı başardı. Hali hazırda bu NFT koleksiyonu çok fazla ilgi görüyor. Dolayısıyla bir de yerel tokenının çıkması ile bu token, dolandırıcılık faaliyetlerine ne yazık ki maruz kalıyor.

Airdrop İle Yanıltmaca

Çok büyük benimsenmenin getirdiği popülariteyle beraber dolandırıcılar, bu NFT koleksiyonlarının yerel tokenı APE’i hedef aldı. Bir scam, hack ve rug pull izleme merkezi olan PeckShieldAlert ve ApeCoin’in kendi resmi Twitter adresi, yatırımcıları bu dolandırıcılık faaliyeti için uyarıyor. ApeCoin, cüzdan kontrat bağlantısını paylaşarak yatırımcıları yanlış yönlendirmelerden korumayı planlıyor.

PeckShield, yatırımcıların özellikle sahte linklere dikkat etmeleri gerektiğini ve yatırımcıların APE Coin’e ulaşmak için APE’in resmi web sitesini ve sosyal medya adreslerini kullanması gerektiğini belirtiyor.

Korunmak İçin Ne Yapmalı

Ne yazık ki dolandırıcılık faaliyetleri hep aynı yolda ilerliyor. Scam’ler çoğunlukla rağbet gösterilen projeleri hedef alıyor. Airdrop veya ödül ile yatırımcıları çekmeye çalışan dolandırıcılar, çoğunlukla projenin web sitesini kopyalıyor ve web sitesi adresini de orijinaline yakın seçerek yatırımcıları yanıltmaya çalışıyor. Eğer ki yatırımcılar bu linklere tıklarsa ve cüzdanlarına erişime izin verirse, dolandırılabilir ve tüm varlıklarını kaybedebilir.

NFT ve kripto para birimlerinin benimsenmesi arttıkça böyle faaliyetler de sürecektir. Her piyasada ve sektörde olduğu gibi bu ekosistemlerde de dolandırıcılık faaliyetleri olabiliyor. Dolayısıyla yatırımcılar, öncelikli olarak orijinal projenin web sitesine ve sosyal medya adreslerine biat etmeli, her linke tıklamamalı. Web sitesi linkleri bu noktada önem taşıyor. Örneğin io uzantısı ile biten bir web sitesi lo ile değiştirilirse gözden kaçabilir ve yanıltıcı olabilir.

Read Entire Article