Bu Stablecoin’i Tutanlar Dikkatli Olmalı! En Büyükler Arasında!

2 years ago 106

TerraUSD olayının şoku atlatılmadan en büyük 4 stablecoin arasında olan bu kripto para için tehlike çanları çalmaya başladı. Olası bir yıkımdan etkilenmek istemeyen yatırımcıların bu stablecoine karşı dikkatli olması gerekiyor. Peki popüler stablecoini riske eden gelişme neydi? Süreç şu an nasıl devam ediyor, hangi veriler bu altcoinin tehlikede olduğunu söylüyor?

Kripto Para Sansürü

ABD Hazine Bakanlığı, kısa süre önce kripto para mikseri Tornado Cash’e yaptırım kararı aldı. Bunun olası sonuçlarını, topluluk tarafından verilen tepkileri hatta dava hazırlıklarını anlık olarak sizlerle paylaştık. Yaptırım kararının ardından USD Coin'in ihraççısı Circle, yaptırım uygulanan Tornado Cash adreslerine bağlı olarak 75.000 USDC'yi dondurdu. AAVE ve dYdX tarafından atılan adımlarla gelen bu hareket kripto para topluluğunda stablecoin sansürü endişelerini artırdı.

DAI, kripto para piyasasında dördüncü en büyük stablecoindir. Piyasa değerine göre en büyük 15’inci kripto para olan DAI Ethereum tabanlı bir stablecoin. ETH fiyatı 2.000 doları aşarken DAI zincir üzerinde büyük bir harekete sahipti. Hareketler, Santiment'in aşağıdaki grafiğinde gözlemlenebilir. Burada, DAI'nin tirajı 888 milyon ile tüm zamanların en yüksek seviyesine (ATH) ulaşırken, borsalardaki arz %5,2'ye düştü. Şubat ayından bu yana en düşük rakamdan bahsediyoruz.

DAI Güvenilir Mi?

DAI için borsalardaki arzın düşüyor olması yatırımcılardaki yayılan endişeye işaret ediyor. Bu, DAI'nin 'zaten sorunlu' stablecoin USDC ile ilişkisi göz önüne alındığında büyük bir sürpriz değil. Dai Stats'e göre MakerDAO'nun DAI'sinin %50'sinden fazlası USDC tarafından teminatlandırılmıştır. Buradaki pasta grafiğine göre, oran %51,8’dir.

Söylemeye gerek yok, USDC fiyaskosunun ardından ünlü kripto meraklıları buradaki bağımlılığı sansürlediler. Örneğin, MakerDAO'nun kurucusu Rune Christensen, varlığın USDC'deki merkezi bir varlığa aşırı derecede bağımlı olması konusundaki endişelerini dile getirdi. Hatta DAO üyeleri DAI'nin 1 dolara sabitliği kaybetme riskini gündeme taşıdı. Bu riskin hiç olmadığı kadar arttığı konuşuluyor. Bu hareket, Circle'ın yakın zamanda onaylanmış USD Coin (USDC) adreslerini dondurmasıyla ilgili tüm riskleri dengeleyebilir. Bu bağlamda, Christensen bir Discord kanalında şunları söyledi:

“Bence 1 dolara sabitliğin kaybedilmesi ihtimalini artık ciddi şekilde düşünmeliyiz. Bunun olması artık kaçınılmaz oldu ve en kötü senaryoya hazırlanmak zorundayız”.

Bugünler kripto topluluğu arasında bu söylentiler hızla yayılıyor. Alternatif yollar aranıyor. Yearn Finance projesinin çekirdek geliştirici banteg, MakerDAO'nun tüm USDC'sini ETH’ye dönüştürebileceği iddiasını ortaya attı.

Teorik olarak USDC rezervlerini ETH'ye dönüştürmek, MakerDAO varlıklarının Circle tarafından dondurulma riskini ortadan kaldırabilir. Buraya ufak bir parantez açmak gerekiyor. Hazine tarafından uygulanan yaptırımlarını kendi lehlerine kullanmak isteyen bazı istismarcılar MakerDAO veya ekibini, hazinesini yaptırımlara maruz bırakabilir. Birkaç haftadır, kripto topluluğu tarafından tanınmış isimlerin adreslerine Tornado Cash üzerinden 0,01 ETH gibi bakiyeler gönderiliyor. Bu durum onları birçok platformda yasaklı hale getirdi. Peki LUNA sürecini istismar ederek para kazananlar (veya stETH ile Celsius’u sömürenler) bunu yapabilir mi? Elbette yapabilir ve Circle şirketinin iyi niyetten uzak olabilecek potansiyel tutumu ikinci TerraUSD vakasını görmemize neden oldu.

Bu yıl stablecoinlerin “sabit” kavramından uzaklaştığı bir yıl oldu. Son olarak 14 Ağustos'ta Polkadot tabanlı AUSD dolara sabitliğini kaybetti.

Read Entire Article