Bunu Kimse Beklemiyordu! SEC’in Binance’e ve Changpeng Zhao’ya Açtığı Davada Yeni Gelişme!

1 year ago 60

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Binance‘e ve CEO Changpeng Zhao’ya açtığı davada yeni bir gelişme yaşandı. Eeon adlı bir kuruluş müşteriler adına üçüncü taraf olarak davaya müdahil olmak için mahkemeye başvuru yaptı.

Üçüncü Taraf Binance’e Karşı SEC’in Açtığı Davaya Müdahil Olmak İstedi

ABD’li düzenleyici kurum SEC, geçtiğimiz ay Binance Global, Binance.US ve CEO Changpeng Chao (CZ) aleyhine dava açarak yatırımcıları yanıltma ve menkul kıymetler yasasını ihlal etmek de dahil 13 suçlamada bulunmuştu. Columbia Bölge Mahkemesi‘ne yapılan bir başvuruya göre, Nevada merkezli tüzel kişilik olan Eeon, borsa müşterileri adına SEC ve Binance arasındaki davaya müdahil olmak için başvuru yaptı. Başvuru dilekçesinde, SEC ve Binance avukatlarının kendi çıkarları dahilinde hareket ettikleri ve hiçbirinin borsanın müşterilerini savunmadığını ifade edilerek şunlar belirtildi:

Mahkeme tarafından 17 Haziran 2023 tarihinde yayımlanan kararda “müşteriler” olarak tanımlandığımız için bu konunun en uygun tarafı biziz. Binance ve iştirakleri tarafından tutulan kripto paraların hissedarları, yatırımcıları ve sahipleri olduğumuz için herhangi bir “müşteri” değiliz ve çıkarlarımızın dikkate alınmadığını düşünüyoruz.

Eeon, kripto paraların bir menkul kıymet olarak değil, kişisel kullanım için kullanıldığı ve bu paralara ticari olarak muamele edilmesinin mümkün olmadığı için emtia olduğunu savunuyor. Kuruluşa göre yeni tür emtialar için herhangi bir düzenleme bulunmadığı için SEC’in kripto paralar üzerinde herhangi bir yargı yetkisi yok.

Eeon, Binance’le ilgili olarak ise kripto paraların anahtarlarının borsada olduğu ve uygun bir bildirimde bulunmadan para çekme işlemlerinin durdurulmasının kripto paralara erişimi yetkisiz şekilde engellediğini savunuyor. Kuruluş, ABD’li SEC’i yatırımcıları korumaktan ziyade işleri daha da kötüleştirmekle suçlarken, müşterileri kara para aklamakla suçladı. Buna ek olarak, mahkemeden müşterilerin platformlardaki dondurulmuş fonlarına erişmelerine izin vermesi talep edildi..

Mahkemeye sunulan dilekçedeki bir diğer dikkat çekici detay ise Binance’deki fonların offshore bölgelere taşınmasının yaygın bir uygulama olduğunun ve kara para aklama olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığının ifade edilmesi. Dilekçede online perakendecilerin, freelance hizmet sağlayıcılarının, danışmanlık şirketlerinin, küçük ihracat şirketlerinin ve seyahat acentelerinin yurtdışına para transferi yaptıkları ve bu işlemlerin kara para aklama olarak değerlendirilmediği belirtilerek şu notun düşüldüğü görüldü:

Mahkeme, fonlarımızın ve cüzdanlarımızın tutulması ve Binance.US‘in ABD’den gelen fonları denizaşırı iştiraklerinin fonlarıyla nasıl karıştırdığından bahsediyor. Bu tür faaliyetlerde kendi başına yasadışı bir şey olmamasına rağmen, fonların denizaşırı ülkelere taşınması yaygın bir uygulamadır ve bu uygulama kara para aklama olarak kabul edilmez.

Müşteriler Binance ve ABD’li SEC’den Tazminat Talep Etti

Öte yandan Eeon tarafından açılan karşı davada, Binance ve ABD’li SEC‘ten alıkonulan müşteri fonların değerinin yüzde 20’sine karşılık günlük bileşik veya müşteri başına günlük toplam bin dolar faiz işletilerek tazminat ödenmesi talep edildi. Binance ve SEC’in eylemleri için, ABD’li düzenleyici kurumun 500 dolar ve Binance ve iştiraklerinin 500 dolar olmak üzere cezaların ödenmesinde eşit sorumluluklara sahip olması istendi.

Kuruluşa göre ABD’li SEC’in yeterli kanıt ve açık şekilde kripto paraları düzenleme yetkisi olmadığı halde girişimde bulunarak müşterilerin günlük faaliyetlerini etkileyecek şekilde Binance ve Binance.US aleyhine dava açması parasını uzun süreli olarak borsaya ve kripto paralara yatıran müşterilerin mağdur olmasına neden oldu.

Read Entire Article