Cardano (ADA) Bir Yaşına Daha Girdi! Hakkında Bilmeniz Gerekenler!

2 years ago 81

Zaman su gibi akıp gidiyor ve Cardano artık 5 yaşına giriyor. IOHK bugün beşinci yıla özel yeni bir blog gönderisi paylaştı. Kısa süre önce Vasil hard fork için startı veren Cardano ekibi artık akıllı sözleşmeler için daha iyi bir ağa adım adım yaklaşıyor. Bu durumun ağdaki aktiviteyle birlikte altcoinin fiyatına da olumlu yansıması umuluyor.

Cardano (ADA)’nun Doğuşu

Charles Hoskinson ve Jeremy Wood, 2015 yılında bir otelde oturdular ve blockchain ve kripto hakkında konuştular. Bu toplantı, teknik eksikliklerini giderirken Bitcoin ve Ethereum'un öncü ilkelerini ilerletecek üçüncü nesil bir blockchain’e yönelik ilk adım oldu. Geniş bir topluluğu güçlendirecek, evrimi ve yeniliği güvenli, ölçeklenebilir bir çerçeve içinde ilerletecek ve nihayetinde geçmişin kısıtlayıcı eski sistemlerine gerçek bir alternatif sunacak tamamen merkezi olmayan bir ağ oluşturmak. Evet, hedefleri tam olarak buydu.

Charles Hoskinson şunları söyledi;

“Beş yıldan fazla bir süre önce, kullandığımız sistemleri geliştirmek için ortak bir misyonla, tüm dünyada kendileri gibi milyonlarca insanın sıkı çalışmasıyla dünyayı dönüştürecek harika bir ekosistem başlatma hayalimiz vardı.”

İki yıl sonra Cardano'nun ortaya çıkışı, ademi merkeziyetçilik ve topluluk güçlendirme yolundaki yolculuğun başlangıcı oldu. Cardano projesi, her biri ayrı rollere sahip üç ana katılımcı etrafında tasarlandı;

  • Merkezi İsviçre'de bulunan Cardano vakfı, Cardano teknolojisini ve ekosistemini standartlaştırmayı, korumayı ve tanıtmayı hedefler.
  • Cardano blockchainini oluşturmaktan sorumlu bir blockchain mühendislik şirketi olan IOHK
  • EMURGO, Cardano ekosistemi üzerine inşa edilen uygulamaların geliştirilmesinden sorumlu bir kuruluş.

Cardano'nun hisse kanıtı konsensüs protokolü Ouroboros'u açıklayan makale, Crypto 2017'de kabul edildi. Daha sonra makaleye 1.300'den fazla atıf yapıldı. IOG o zamandan beri, 140'ın üzerinde araştırma makalesi yayınladı.

Cardano Gelişiyor

Cardano, yalnızca birkaç düğüm, cesur bir vizyon ve küçük, tutkulu bir topluluğa sahip birleşik bir ağ olarak başladı. 2020'nin başlarında, Byron'ın yeniden başlatılması, gelecekteki yükseltmeleri desteklemek için modüler bir tasarım içinde sıfırdan yeniden oluşturulan yeni bir düğüm uygulamasıyla ademi merkeziyetçiliğin yolunu açtı. O yazın en önemlisi, hisse havuzlarını ve delegasyonu tanıtan Shelley yükseltmesiydi. Şimdi, her ADA hodling topluluğu üyesinin gelecekte gerçekten bir "hissesi" vardı. 2021 yılının ilk çeyreğinde, hisse havuzu operatörü (SPO) topluluğu yeni blokların %100'ünü üretmeye başladı. Eylül 2022 itibariyle, Cardano'nun ademi merkeziyetçiliğini koruyan, geliştiren ve katkıda bulunan 3.000'den fazla operasyonel hisse havuzu bulunmaktadır.

Tokenizasyon, sanatçılar, yaratıcılar ve koleksiyoncular için sunduğu fırsatın yanı sıra, blok zincirinde yepyeni bir dizi kullanım örneği için kapı aralayan NFT’ler Cardano’ya geldi. 1 Mart 2021 bu yüzden Cardano için tarihiydi. Cardano'nun NFT'ler söz konusu olduğunda avantajı, akıllı sözleşmeler gerektiren Ethereum'un aksine, tokenlerin blok zincirinde yerel olarak basılmasıdır. Bu karmaşıklık katmanının kaldırılması, Cardano NFT'lerin daha kolay ve daha ucuz basılması anlamına gelir.

Cardano Akıllı Sözleşmeleri

12 Eylül 2021 tarihine geldiğimizde Alonzo, Cardano için büyük bir yükseltmeydi. Diğer önemli değişikliklerin yanı sıra Alonzo, akıllı sözleşmelerin oluşturulmasını sağlayarak ağa programlanabilirlik ekledi. Bu da merkezi olmayan uygulamaların (DApp'ler) geliştirilmesinin yolunu açtı. Eylül 2022 itibariyle, Cardano'da 3.228 akıllı sözleşme dağıtıldı.

Ve 22 Eylül 2022 tarihinde başlatılan Vasil Hard Fork. Vasil St. Davov, yaşamı boyunca 10.000'den fazla ağaç dikmiş bir Bulgar matematikçi, programcı, bilge ve çevreciydi. Aynı zamanda harika bir Cardano elçisi ve meraklısıydı. Cardano, açık daveti üzerine 2019'da ikinci yıl dönümü kutlamalarına memleketi Plovdiv'de ev sahipliği yaptı. Ne yazık ki Vasil 2021'de vefat etti, ancak mirası, Cardano'nun dokunaklı bir şekilde adını taşıyan en son güncellemesiyle yaşamaya devam ediyor. Vasil, Cardano'nun yeteneklerini ve dışavurumculuğunu büyük ölçüde geliştiren ve genişleten bir dizi iyileştirme ve iyileştirme sunar.

Cardano’nun Geleceği

Beş yıl önce, sadece birkaç federe düğümle yola çıkan Cardano, önceki nesillere özgü zorlukları ele almak için tasarlanmış üçüncü nesil bir blockchain olarak ilk adımlarını attı. Bugün, beş geliştirme teması (Byron, Shelley, Goguen, Basho ve Voltaire), 3.000'den fazla düğüm ve daha sonra birkaç milyon NFT üzerinde beş yıl çalışan Cardano, dünyadaki en büyük hisse kanıtı blockchainlerinden biri oldu.

Ekosistem büyümeye devam ederken ve Voltaire yönetiminde heyecan verici yeni bir topluluk yönetişimi dönemi başlıyor. Charles Hoskinson şunları söyledi;

“OG ekibi adına, bu topluluğun bir parçası olduğunuz için hepinize teşekkür ederim. Yaptığınız katkılar için hepinize teşekkür ederim. Ve Cardano ailesinin bir parçası olduğunuz için çok teşekkür ederim. Bu gerçekten bir aşk ve biz yaptığımız işi seviyoruz. Ve hepinizle çalışmayı seviyoruz. Uzun bir beş yıl oldu. İyi bir beş yıl oldu ve önümüzdeki beş yılı sabırsızlıkla bekliyorum.”

Read Entire Article