Cardano Kurucusu: Artık Bıktım! Vasil Hard Fork Olmayacak Mı?

2 years ago 92

Aylardır ADA yatırımcıları ağın yeteneklerini artıracak büyük güncellemenin heyecanıyla bekliyor. Hard fork tarihi ise kripto paralarda düşüşler yaşandıkça ertelendi. Bu durum ADA fiyatının kripto kışında ayakta kalmasını sağlamış olsa da yatırımcılar artık daha fazla erteleme duymak istemiyor. Tüm bunlar olurken Cardano kurucusu Hoskinson önemli açıklamalarda bulundu.

Cardano Vasil Hard Fork

Cardano (ADA), en büyük rakibi Ethereum ve diğer layer1 çözümlerin olduğu pazarda kendine yer bulabilmek için Vasil hard forka hazırlanıyor. Ancak Vasil konusunda yaşanan gecikmeler artık Cardano topluluğunun önemli bir bölümü tarafından eleştiriliyor. Tüm bunlar olurken Cardano'nun kurucusu Charles Hoskinson, ağ üzerindeki kararların tek sorumlusu olmadığına açıklık getirmek istedi. 19 Ağustos'ta yayınlanan bir dizi tweet'te Hoskinson, ağın merkezi olmamasına rağmen gecikmeler için "suçlamaktan bıktığını" belirtti.

“Siz DPT'lersiniz, sonuçta siz karar verirsiniz. Her iki tarafı da suçlamaktan ciddi anlamda bıktım. Cardano, merkezi olmayan bir yapıya sahiptir. Eninde sonunda yükseltmelere ben değil, ağı yöneten insanlar karar veriyor".

DPT: Bahis Havuzu Operatörü anlamında kullanılıyor. Cardano PoS ağındaki doğrulayıcılar.

Vasil Hard Fork Tartışmaları

Hoskinson, Vasil hard fork'undan önce piyasaya sürülen Cardano Node 1.35.3'ü çevreleyen tartışmalara itiraz etti. Bilgisayar bilimcisine göre, bir grup topluluk üyesi sürecin aceleye getirildiğinden şikayet ederken, diğer grup sürekli ertelemelerden şikayetçi. Süreçte acele edildiği için ciddi hatalarla karşılaşılabileceğini düşünenlere karşı Hoskinson şunları söyledi;

“Söz konusu kod, DPT'ler de dahil olmak üzere herkes tarafından aylarca kapsamlı bir şekilde test edildi. Test ağında sorun olan kod kaldırıldı”.

Hoskinson daha önce Vasil hard forkunun hatalar nedeniyle birkaç hafta erteleneceğini açıklamıştı. Son test aşamalarında olduğunu belirterek kullanıcılara daha fazla gecikme beklemediğini söyledi. Verilen tarih ise ağustos sonu olsa da tünelin ucundaki ışık henüz görülmüş değil. En iyi ihtimalle Vasil hard forkunun Eylül ayının ortasına kadar gerçekleşmesi bekliyor. Ancak bu süreçte Vasil etrafındaki coşkunun söndüğünü ve büyük yükseltmenin fiyata muhtemele etkisinin azaldığını görebiliriz.

ADA fiyatı yazı hazırlandığı sırada Bitcoin karşısında %5 değer kaybederek 0,466 dolara düştü. Dolar bazlı kayıplar ise %13’ü aştı. Popüler altcoin 0,5 dolar üzerinde kalıcılık elde etmek için ciddi mücadeleler vermişti. Vasil için daha fazla erteleme beklentisi yatırımcılardaki iştahı azaltmışa benziyor. Altcoinin işlem hacmi %100 artarken fiyatın yaşadığı bu düşüş, karamsar yatırımcıların altcoini terkine işaret etti.

Read Entire Article