CBDC Savaşlarında O Ülke için Olmaz Denilen Oldu: Yaklaşık 1 Milyon Kullanıcı

2 years ago 99

Afrika ülkesi Nijerya, merkez bankası dijital parası (CBDC) e-Naira için son derece başarılı sonuçlar almayı başardı. e-Naira, 2021'nin Ekim ayındaki lansmanından bu yana 840 bin kullanıcıya ulaştı ve 1 milyon kullanıcılık dönüm noktasına ulaşmaya oldukça yaklaştı.

8 Milyon Kullanıcı Hedefi

Nijerya Merkez Bankası Başkanı Godwin Emefiele, CBDC'nin gelişiminin ikinci aşamasında en az 8 milyon kullanıcıya sahip olmak gibi oldukça iddialı bir hedeflerinin bulunduğunu belirtti. Emefiele'nin değerlendirmeleri, 18 Ağustos Perşembe günü, merkez bankasının sponsorluğunda e-Naira etrafında ürün ve hizmetler oluşturmak için düzenlenen hackathon'un son oturumu sırasında geldi.

Başkan Emefiele, ayrıca e-Naira platformunun genişletilmesinin, Nijerya'nın mevcut ödeme altyapısı ile entegrasyonunu daha da derinleştireceğini de sözlerine ekledi. Banka hesabı olan tüketiciler ve tüccarlar, e-Naira'yı transfer etmek için Nijerya'nın mevcut finansal ödeme altyapısını kullanabiliyor. Öte yandan platform üzerimdeki e-Naira işlemlerinin değeri 4 milyara ulaşmış durumda.

Genişlemenin ikinci aşamasında Nijerya Merkez Bankası özel sektör operatörleri ile işbirliği yapacak. Başkan Emefiele konuyla ilgili şunları söyledi:

Bu kayda değer ilerlemeye rağmen, projenin ikinci aşaması başladı ve çevrimdışı kanallardan faydalanan, banka hesabı bulunmayan ve yetersiz hizmet alan kullanıcıları dahil ederek finansal katılımın artırılması amaçlanıyor. Artık dijital bir ekonomide olduğumuz gerçeğiyle yaşamaktan başka seçeneğimiz yok. Nakit kullanımı sıfıra inecek ve dijital para kullanımı artarak hayatımızın bir parçası haline gelecek.

Nijerya'nın Önündeki Temel Zorluklar

Başkan Emefiele, e-Naira'nın banka hesabı bulunmayan ve ülkenin dijital ekonomisine katılması için yeni fırsatlar açtığını ekledi. Bununla birlikte, ülkenin aynı zamanda yükselen enflasyon ve değeri düşen para birimine de odaklanması gerekiyor.

Naira'nın değeri son aylarda oldukça hızlı düşerken, birçok Nijeryalı servetini korumak için halka açık kripto paralara yönelmiş durumda. Ekonomiyi canlandırmaya odaklanmak e-Naira'nın benimsenmesinin daha da artmasına neden olabilir.

Read Entire Article