Çığır Açacak Yeni Akım: Nedir Bu Müzik NFT’leri?

2 years ago 146

Web2’nin Web3’e, geleneksel fiat para birimlerinin kriptolara, eğlencenin metaverse’e, geleneksel finansın DeFi’ye dönüştüğü yeni dünya düzeninde sanat da NFT’lere dönüşüyor. Şu ana kadar sanatın resim, animasyon, karikatür gibi birçok alanı NFT koleksiyonu çıkartarak bu sektörde yerlerini aldılar bile. Bununla beraber içlerinden en çok ses getirecek olan müzik de yavaş yavaş NFT’lerde yer almaya başlıyor.

Müzik NFT’leri Nedir ve Neye Yarar?

Müzik NFT’leri genel olarak bir şarkının veya albümün tokenize edilmiş şeklini yansıtıyor. Bu tokenlaşmış müzik NFT’leri, hem sınırlı sayıda olmasıyla hem de dijital sertifika ile garantilenmesiyle adeta eski plak anlayışıyla paralellik taşıyor. Eskiden nasıl ki sevdiğimiz sanatçıların, sınırlı sayıda çıkarılan plaklarına sahip olmak bir ayrıcalıksa ve bu plakların değeri giderek artıyorsa, müzik NFT’leri için de bunun web3’te teknolojik inovasyonla yeni şekline bürünmesi diyebiliriz. Ayrıca müzik NFT’leri sayesinde dinleyiciler ve yatırımcılar, hayranı oldukları sanatçının komünitesinin bir parçası olma şansını da yakalıyor.

Müzik NFT’lerinin Yararları

Müzik NFT koleksiyonları, bir yandan sanatçıyı da koruyor. Normal şartlarda sanatçıların, kendi sanat eserleri üzerindeki telif hakkının hukuki olarak 70 yıl kadar devam ettiği biliniyor. Ancak müzik NFT’si çıkaran sanatçılar, projeleriyle beraber tüm dijital sertifika haklarına sahip oluyor. NFT’leri satın alan yatırımcılar, bu dijital sertifika hakkına sahip olmuyor ancak ilgili projede NFT sahiplerine birçok ayrıcalıklar verilebiliyor. Örneğin müzik NFT’si sahibi bir sanatçı, NFT’lerini satın alan kişilere konserlerde ön hak, gelecek projelerde söz hakkı ve yapılacak etkinliklerde bulunma şansı tanıyabiliyor.

Neden İhtiyacımız Var?

Öte yandan belki de müzik dinleme anlayışımız da zamanla tamamen değişebilir. Özellikle web2 tabanlı olan müzik dinleme platformları, gelecekte artık unutacağımız uygulamalar haline gelebilir. Teknolojinin inovasyonu ile bizler, metaverse’de konser ve festivallerle üç boyutlu müzik deneyimine de ulaşabiliriz. Dolayısıyla bu sektörde ön sıralarda yer almak, elbette ki çoğu teknolojik değişimdeki gibi önem taşıyor. Örneğin ünlü bir sanatçının bir müzik NFT’si çıkardığını farz edelim. Henüz çok fazla proje çıkarılmamış olan bu alanda sanatçı, bir yandan bu değişimi yakalayan yatırımcıları çekerken, diğer yandan da müziğinin dünyaya duyurulmasına ivme kazandırmış oluyor. Buna ek olarak NFT sahipleri de, bu dünyada yerini alıyor ve müzik keyfini hem NFT’si ile hem de metaverse’de etkinliklerdeki ayrıcalıklarıyla katlayabiliyor.

Müzik NFT’leri Ne Vadediyor?

Blockchain teknolojisi, merkeziyetsiz ve izlenebilir olmasıyla biliniyor. Bu özellik ile müzik NFT’lerinin işlem geçmişinin izlenebilir olması, değeri açısından önem taşıyor. Hem dünyada projelerin duyulma hızı hem de işlem geçmişinin görüntülenebilmesi ile müzik NFT’leri şu anda olduğu noktadan çok daha fark yaratan önemli zirvelere ulaşacak. Aldığımız bir müzik NFT’sinin daha önce ünlü biri tarafından sahip olunması bile önemli olacak. Yani bu, ünlü bir müzik plağının, daha önce sahibinin bir devlet adamı, şarkıcı, oyuncu olmasıyla eş değer olabilir. Tüm bunlara ek olarak giderek değerlenecek olan bu müzik NFT’lerini ön sıralardan kapmak yatırımcılara çok büyük kazançlar da elde ettirebilir.

Ayrıca müzik NFT’lerinin sınırlı sayıda olması da yatırımcılarına orijinal bir eser sahibi olma şansını sunuyor. Nasıl ki bir Leonardo Da Vinci eserinin yenisine veya artık çıkarılmayan bir pokemon tasosunun yeni ürününe günümüzde sahip olmak imkansızsa müzik NFT’leri de aynı şekilde yatırımcılarına nadirlik vaat ediyor. Bunun da ötesinde değiştirilemez özelliği ile bu NFT’ler, sayı olarak ne kadar ve ne özellikte çıkarıldıysa aynı şekilde kendini korumaya devam ediyor. Normal şartlarda günümüzde bir eserin veya mp3’ün kopyasını yapmak mümkünken, blockchainde bu engelleniyor. Bir NFT, kontratlarla güvenirliği ve orijinalliği sağlanarak bu özelliği ile de hem sanatçıyı hem de yatırımcısını koruyor.

Read Entire Article