Çılgın Proje: Güney Koreli Profesörden İlginç Tuvalet ve Kripto Para Projesi!

2 years ago 101

 Kripto paralar küresel çapta benimsenmeye devam ederken, her geçen gün ilginç projeler de gündeme taşınıyor.

Yenilenebilir Enerji: Tuvaleti Kullan, 'Ggool' Kazan!

Z kuşağının kripto paralara ilgisini fırsata çeviren Güney Koreli bir profesör, yeni projesi ile manşetlerde yerini aldı. Ülkenin başkentinde bulunan bir üniversitedeki öğrenciler, tuvaleti kullandıklarında Ggool isimli bir kripto para kazanıyorlar. Profesörün icat ettiği yeni bir sistem ile öğrencilerin dışkıları, binaya güç sağlamak için yenilenebilir enerjiye dönüştürülüyor. Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nden Profesör Cho Jae-weon, BeeVi adını verdiği çevre dostu bir tuvalet icat etti. Post-modern tuvalet, biyogaz üretmek için insan dışkısı kullanan bir laboratuvara bağlı. Bu labaratuvarda üretilen biyogaz, üniversite binasındaki, ısıtma sistemi ve  cihazlara enerji sağlıyor. Cho, Reuters’e verdiği demeçte şunları söyledi:

Küresel ısınmanın somut bir tehlikeye dönüştüğü şu kritik dönemde sürdürülebilir enerjiler kullanmamız gerekiyor. İnsan dışkısı enerji elde etmek için uygun bir yapıya sahip. Yenilenebilir enerjinin hayati önem taşıdığı bir dönemde, bu proje büyük yarar sağlıyor. Ortalama bir kişinin günlük dışkısı, bir arabanın bir kilometre gitmesine yetecek kadar enerji sağlayabilir. Koreli öğrenciler kripto paralar konusunda oldukça hevesli. Bu yüzden, ödül olarak kripto paraları seçtik.

Proje, ulaslararası basında yeniş yakı uyandırırken, tuvaleti kullanan öğrenciler,  günde 10 Ggool kazanıyorlar. Korece’de bal anlamına gelen kripto para Ggool, yalnızca kampüs içinde yer alan markette günlük alış veriş  için kullanılabilir. Öğrenciler, Ggool ile kitap, kırtasiye ve kahve alabilirler. Öğrenciler, Ggool ile ödeme yapmak için özel bir QR kodu kullanıyorlar.  Yüksek lisans öğrencisi Heo Hui-jin, Reuters’e verdiği demeçte şunları söyledi:

Bu ilginç proje, çevreyi korurken aynı zamanda öğrenciler için gelir kaynağı sunuyor.

Piyasaya 700 Yeni Altcoin, Katıldı

Terra (LUNA) krizi, Celsius gibi önemli şirketlerin iflasları ve kripto para sektöründe yaşanan işten çıkarmalar, bireysel yatırımcının piyasayaı terk etmesine neden oldu. SEC’in Coinbase gibi devasa bir kripto para borsası başta olmak üzere sektördeki birçok şirketi ve projeyi hedef alması da yatırımcıları endişeye düşürdü.

Ancak, yaşanan tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen, piyasaya yeni altcoin’ler akın ediyor. 15 Ağustos itibarıyla CoinMarketCap tarafından takip edilen kripto para sayısı 20.575’e ulaştı. 15 Haziran’da bu rakam, 19.866 idi. Bu, %3.5’lik bir artış meydana geldiğinini gösteriyor. Üçüncü çeyrekte, 700’den fazla altcoin, piyasaya katıldı.

Read Entire Article