Çin’de Kripto Paraya Olan İlgi Artıyor! Devlet Bu İşin Neresinde?

2 years ago 91

Çin'in dijital para birimini benimseme planlarında ilerleme kaydetmesiyle birlikte, geçen ayın sonunda Çin'in dijital yuan işlemleri 83 milyar yuan (yaklaşık 12.33 milyar dolar) oldu. Çin Halk Bankası'ndan (PBoC) Zou Lan, toplam işlem sayısının 264 milyon olduğunu söyledi. Hizmet için 4,5 milyondan fazla ticari mağazanın kaydolduğu açıklandı. Çin, dijital yuan pilot uygulamasını genişletmenin bir yolu olarak 2022 Kış Oyunları sırasında merkezi destekli dijital para birimini (CBDC) halka sundu.

Ülkede Bölgesel Deneme

Pilot uygulamanın ilk aşaması Pekin Kış Olimpiyatları sırasında başarıyla gerçekleştirildi. İkincisi, pilot testlerin orijinal “10+1” pilot alanından 15 il ve şehirde, 23 alana genişletilmesini içeriyordu. Zou, dijital para biriminin, tüketimi teşvik etmede, iç talepleri artırmada ve ekonomik büyümeyi stablize etmede olumlu bir rol oynadığını kaydetti. Zou, merkez bankasının pilot programlarının kapsamını daha da genişleteceğini, pilot senaryo inşasını güçlendireceğini ve uluslararası işbirliğini geliştireceğini de sözlerine ekledi.

Çin Özel İşlemleri Yasakladı

Çin'in CBDC'sinin kapsamı genişledikçe, özel kripto alanı vatandaşlar için sınırların dışında kalıyor gibi görünüyor. Ancak Çin kripto topluluğu, Bitcoin ve Etherum'un daha düşük fiyatlarla yatırım fırsatları sunabileceğine inanıyor.

Gazeteci Colin Wu tarafından 2.200'den fazla kişiyle yapılan bir ankette, katılanların %8'i kripto paralardan Bitcoin’in 18.000 dolara ve Ethereum’un da 1.000 dolarda dibe vuracağına inanırken, %26'sı BTC ve ETH'yi sırasıyla 15.000 dolaradan ve 800 dolardan satın alacağına inanıyor.

Özel oyuncular söz konusu olduğunda, NFT alanı da bir darbe alıyor gibi görünüyor. Wu, Çin merkezli Tencent'in NFT pazarlarından birini kapattığını ve diğer platformunun özel işlemlere devlet tarafından dayatılan bir sınırlama nedeniyle acı çektiğini belirtti.

Daha önce, Çin'in hükümet tarafından yönetilen organları, yani Çin Ulusal İnternet Finansmanı Birliği, Çin Bankacılık Birliği ve Çin Menkul Kıymetler Birliği, finansal kurumları ülkede “yasadışı” NFT ticaretini kolaylaştırmaya karşı uyarmıştı.

Read Entire Article