Dev Fondan Kripto Para Açıklaması! Bu Projeye Yatırım Yapmamalıydık!

2 years ago 92

Kurumsal yatırımcıların kripto paralara ilgisi yıllardır artarak devam ediyor. Ancak olumsuz gelişmeler bunu baltalıyor. 2022 yılı piyasalar için tam bir yıkım getirdi. Milyarlarca dolar buharlaştı ve kaybeden sadece bireysel yatırımcılar olmadı. 3AC, Celsius, Voyager ve daha çok sayıda şirketin iflası birçok kurumsal fonun ciddi miktarda para kaybetmesine neden oldu.

Kripto Para Pişmanlığı

Celsius Network'e 200 milyon dolar yatırım yapan Kanada merkezli emeklilik fonu CDPQ bugün pişmanlığını dile getirdi. 1965 yılında Jean Lesage hükümeti döneminde Ulusal Meclis kararıyla kurulan fon Charles Emond tarafından yönetiliyor. CDPQ, 420 milyar dolarlık net varlıkları ile dünyanın en büyük yatırım fonları arasında yer alıyor.

Yaklaşık 10 ay önce Caisse de depot et place du Québec (CDPQ), Celsius Network'e 200 milyon dolarlık yatırım yapmıştı. İflas eden Celsius’un elindeki varlıklar ise borçlarının tamamını ödemeye yetmeyecek. CDPQ CEO'su kayıpları şimdiden kabul ederek bugün önemli bir açıklama yaptı ve pişmanlıklarını dile getirdi.

“Tüm bu olanlara baktığımızda geçiş sürecinde olan bir sektöre çok erken giriş yaptığımızı görüyorum.”

Dev emeklilik fonu bu başarısız kararın ardından kripto paralara yeni bir yatırım planlamadıklarını açıkladı. Kayıplar şirketin toplam varlığının yanında zayıf görünse de diğer kurumsal yatırımcıların risk iştahını kaçırabilir. Nitekim kripto para piyasaları yakın geçmişe kadar kurumsal fonlar için hızlı ve güzel kazanç imkanı anlamına gelirken bugün tüm paralarını kaybedebilecekleri bir sektöre dönüştü. Veya bunu henüz kabulleniyorlar.

Celsius (CEL) İflası

Bir likidite kriziyle karşı karşıya kalan Celsisus 12 Haziran'da 1,7 milyon mevduat sahibinin para çekme işlemlerini askıya aldı. Geçen hafta iflas yasasına itiraz etti, bu da mevduat sahiplerinin kayıplarının çok daha ciddi olabileceğini gösteriyor. Üstelik şirketin açıkladığı borç miktarı ile son raporlardaki rakamlar (1,9 milyar dolar açık var) uyuşmuyor. Tüm bunlara ek olarak Celsius’un elindeki en büyük varlıklardan biri değeri değişken olan CEL tokendir.

Son 24 saatte 2,16 dolara kadar düşen CEL token bu hafta 4,6 dolar seviyelerine kadar tırmanmıştı. Bu spekülatif fiyat hareketinin yatırımcılara ciddi kayıplar getirebileceği uyarısını paylaştık. Ardından fiyat önemli ölçüde eridi. Sosyal medyadaki iddialara göre Celsius, iflas sürecinde elini güçlendirebilmek için CEL tokenin fiyatını 2 dolar üzerinde tutmaya çalışıyor. Para çekme işlemlerini durdurmasının ardından Celsius’un tokeni 0,11 dolara kadar düşmüştü.

Read Entire Article