Dijital Euro Ancak Bu Koşul İle Başarılı Olabilir!

2 years ago 83

Yapılan son açıklamalara göre Avrupa Merkez Bankası (ECB), dijital euro’nun  başarılı olarak kabul edilebilmesi için öncelikle kıtadaki Avrupalı kullanıcılar tarafından geniş çapta kabul görmesi gerektiğine inanıyor.

Dijital Euro Başarılı Olacak Mı?

13 Temmuz Çarşamba günü, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ve yönetim kurulu üyesi Fabio Panetta’nın birlikte yazdıkları bir blog gönderisinde dijital euro’nun hedeflerini açıkladı. Ekteki bir belgede Avrupa Birliği tarafından kullanılan tek para biriminin dijital versiyonunun halka açık bir biçimi için bazı temel tasarım hususlarını özetleniyor.

Konuyla ilgili yapılan açıklamalarda ise “Dijital euro ancak Avrupalıların günlük hayatlarının bir parçası haline gelirse başarılı olabilir. Mevcut çözümlerle karşılaştırıldığında değer katması gerekiyor.” sözleri kullanıldı.

Bunlara ek olarak dijital euro’nun özellikleri üzerinde  anlaşmak için çok erken olduğu da ifade ediliyor. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası, projenin araştırma aşamasının 2023 sonbaharında tamamlanacağını düşündüğünü de belirtiyor.

Dijital Euro Projesi

2021 yılının Haziran ayında, ECB Dijital Euro Projesini başlattı ve aynı yılın Ekim ayında, bireysel Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) için iki yıllık bir araştırma aşamasına başlandı. O zamandan beri, AB'nin yürütme organı olan ve yeni yasalar önermekle sorumlu olan Avrupa Komisyonu, 2023 yılında euro tasarısının dijital bir versiyonunu sunacağını söyledi.

Bunlara ek olarak hem Christine Lagarde hem de Panetta, dijital euronun bir yatırım türü değil, bir ödeme yöntemi olarak tasarlandığını dile getirdi. Konuyla ilgili olarak açıklamalarda, “Aksi takdirde, bankaların tüketicilere ve şirketlere borç vermesini zorlaştıracak ve hatta finansal stres zamanlarında bankacılık sisteminde gerginlik yaratabilecek bir senaryo olan çok fazla ticari banka mevduatı merkez bankasına taşınabilir” sözleri kullanıldı.

Öte yandan araştırmaya göre, dijital euronun tasarım bileşenlerini tanımlamak için çok erken olsa da bazı hedefler ortaya çıktı. Yetkililer, öncelikle dijital euro’nun kullanıcılarının ihtiyaçlarına cevap vermesi gerektiğini ifade ediyor. Buna ek olarak dijital euro’nun; insanların yaygın olarak benimsemesi, kullanım kolaylığı, ucuz fiyatlar, hızlı olması gerektiği ve güvenliğe çok önem verildiği de yapılan açıklamalar arasında yer alıyor.

Bunlara ek olarak dijital euro'nun bir kripto para birimi olup olmayacağı tartışmaları ise devam ediyor.
Read Entire Article