2022, kripto para piyasası için zor bir yıldı. Dünya 2023'ü karşılarken, makroekonomik belirsizlik ve küresel krizler endişe yaratmaya devam ediyor.
Rusya-Ukrayna Savaşı..! Çin ve Yeni Covid Krizi!
Önde gelen stratejistlerden Jamie Redman'a göre, makroekonomik olaylar, kripto paralar ve bir bütün olarak ekonomiyi şekillendirmeye devam edecek. Ekonomistler, 2023'te göz önünde bulundurulması gereken en önemli üç makroekonomik olaya dikkat çekiyor. Yeni yıl başladı ve önümüzdeki 12 ay dünya ekonomisi açısından oldukça kasvetli görünüyor. 2022'de değerli metaller, hisse senetleri ve kripto para birimleri gibi varlıklar makroekonomik olaylardan etkilendi. Makroekonomi, bir ekonominin davranışını bir bütün olarak inceleyen ve bir ülkenin veya bölgenin genel ekonomisini önemli ölçüde etkileyen herhangi bir olayı makroekonomik olay olarak kabul eden bir ekonomi dalıdır. Ukrayna-Rusya Savaşı, 2023'te küresel ekonomiyi ve kripto para piyasasını etkileyebilecek önemli makroekonomik bir olay olacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yılbaşı konuşmasındadan uzmanlar savaşın Putin'in takdirine bağlı olarak devam edeceğine inanıyor. Putin, Yeni Yıl konuşmasında Kremlin'in önündeki geleneksel görünümünden ziyade, ordu kıyafetleri giyen bir Rus askerleri ile ekranda idi. Konuşma, Batı'nın ülkeye önemli mali yaptırımlar uygulayarak Rusya'yı durdurma eylemlerine rağmen Putin'in Avrupa'daki savaşı sürdüreceğini gösteriyor. 2022'de olduğu gibi, savaş ve yaptırımlar enerji fiyatlarının fırlamasına ve tedarik zincirlerinin aksamasına neden olduğundan, Avrupa'da devam eden savaş 2023'te enflasyon, hisse senetleri ve Bitcoin'i etkileyecek.
Kripto paraları etkileyecek ikinci olay ise Covid-19 ve Çin olacak. Hisse senetleri, kripto paralar ve değerli metaller, üç yılı aşkın bir süredir Covid-19'un makroekonomik etkileriyle uğraşıyor. Birden fazla rapora göre, Covid-19'un Çin'de kasıp kavurduğu iddia ediliyor ve hükümet, Covid vaka sayısı sayılarını yayınlamayı durdurdu. Çin'deki Covid, 2022'de küresel yatırımcıları endişelendirdi ve 2023'te de alarm verecek. Pandemi, son birkaç yılda belirli tedarik zincirlerinin ciddi bir şekilde durma noktasına gelmesine neden oldu. Mart 2020'deki 'Kara Perşembe', Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Covid-19'u küresel bir salgın olarak ilan etmesinin ardından Bitcoin'in (BTC) fiyatı 4.000 dolara düşmesine neden olmuştu. Dolayısıyla, Covid kripto para fiyatlarını etkiledi.
ABD: Fed, Kritik Rol Oynayacak!
ABD Federal Rezervi gibi merkez bankaları, Covid-19 salgını ve 2020'nin büyük teşvik paketleri sırasında faiz oranlarını bastırdıktan sonra, son aylarda ortaya çıkan yüksek enflasyon nedeniyle faiz oranlarını önemli ölçüde artırdı. Fed oranı her yükselttiğinde, değerli metal, hisse senedi ve kripto piyasalarında büyük dalgalanmalara neden oldu. Faiz artışları, küresel çapta borç verme faizlerini büyük ölçüde sarsmayı başaran makroekonomik olaylardır. Örneğin, bugün ABD'de bir ipotek için 30 yıllık sabit faiz oranı %7,9'dur. Oran, Ocak 2022'de ABD'de bir ipotek üzerindeki %3,815'lik 30 yıllık sabit faiz oranından çok daha yüksek. Federal faiz oranının yükseltilmesi veya düşürülmesi, her zaman piyasa dalgalanmalarına neden olan makroekonomik olaydır.
Makroekonomik olaylar, hisse senedi, değerli metal veya kripto paralar için olumlu veya olumsuz olabilir. Yukarıda belirtilen olaylar, küresel piyasaları ve Bitcoin'i etkilemeye devam edecek. 2023, bu anlamda farklı olmayabilir, çünkü 2022, Avrupa'daki savaş, Covid-19 ve merkez bankası faiz artışları gibi makroekonomik olayların, fiat para birimleri, emtialar, menkul kıymetler ve kripto paralar dahil olmak üzere dünyanın en popüler tüm piyasalarını etkilediğini açıkça gösteriyor. Ancak uzmanlara göre, Bitcoin 2023'te mevcut seviyelerinde daha yüksek bir noktada olacak.