Diyarbakır Merkezli Operasyonda Kripto Para Detayı!

2 years ago 107

Ülkemizde henüz kripto para düzenlemeleri netleşmiş değil ve son dönemlerde kriptoları ilgilendiren daha fazla operasyon duyuyoruz. Diyarbakır merkezli operasyonda bölgenin en büyük dolandırıcılık şebekesi çökertildi. Kripto paralarla suç gelirlerini aklayan örgütün yıllık işlem hacmi ise dudak uçuklattı.

Dolandırıcılık Şebekesi

İnternet üzerinden yapılan dolandırıcılıkların oranı her geçen gün artıyor. Mağdurlar sahte siteler üzerinden dolandırılıyor ve kredi kartı bilgilerini suçlulara teslim ediyor. Diyarbakır merkezli dolandırıcılık şebekesiyle alakalı Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü 5 ile operasyon düzenledi. Bu operasyonda 16 şüpheli yakalandı ve adliyeye sevk edildi. Dolandırıcıların ağırlıklı olarak araç satış sitelerinde kaparo alarak dolandırıcılık yaptığı açıklandı. Yaklaşık 3 ay süren fiziki takibin sonunda aralarında devlet memurlarının da bulunduğu örgüt üyeleri tespit edildi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin en büyük suç şebekesinin çökertilmesiyle birlikte suçluların kripto paralarla ilişkisi de tespit edildi.

Kripto Para Alıyorlar

Sadece 1 yılda suç kaynaklı gelirlerle 26 milyon TL işlem hacmi oluşturan şebeke izlerini kaybettirmenin yolunu kripto paralarda buldu. Yaklaşık 2 milyon TL vurgun yapan dolandırıcılar gizliliğe son derece önem veriyordu. Suçlular mağdurlardan gelen paraları öncelikle kripto paraya çeviriyor sonrasında bunları farklı cüzdanlara transfer ederek paranın izini kaybettirmeye çalışıyordu.

Diyarbakır, Gaziantep, Mersin, Malatya ve Antalya’da 15 farklı adrese operasyon düzenleyen emniyet yetkilileri, dolandırıcılıkta kullanıldığı düşünülen birçok materyale de el koydu. Laptop, cep telefonu, sim kart, pos cihazı ve tapulara el koyan polisler sağlık kontrollerinin ardından şüphelileri adliyeye sevk etti.

Özellikle araç satın almak isteyen vatandaşları ağına düşüren örgüt üyeleri, oldukça makul fiyatlardan ilan açıyor ve kupon araçları kaçırmak istemeyen alıcılardan kaparo talep ediyordu. Ödemeyi aldıktan sonra iletişimi sonlandıran dolandırıcılar çok sayıda vatandaşı bu yöntemle dolandırmayı başardı. İkinci el ürünlerin satıldığı internet sitelerinde son derece popüler olan bu dolandırıcılık modeli telefon, bilgisayar gibi ürünlerde de sıklıkla kullanılıyor.

Read Entire Article