EIP-4844 Nedir? Ethereum İçin Yeni Güncelleme Detayları!

2 years ago 117

Ethereum uzun süredir PoS algoritmasına geçişe hazırlanıyor. Bu yolculukta birçok önemli gelişmeye şahit olduk. Ağ için birçok avantaj sağlayacak olan PoS geçişi elbette zahmetli ve karmaşık çok sayıda adımdan oluşuyor. Vitalik Buterin bunlardan birini daha duyurdu. Peki EIP-4844 nedir, neleri değiştirecek?

EIP-4844 Nedir?

Ethereum kurucusu, birleştirme sonrası ağ için yeni bir parçalanmış (sharding) fikir birliği türü olan Proto-danksharding kavramını açıkladı. Sharding, yani tek bir blok yerine birbirine bağlı alt blockchainlerin varlığı, yaklaşmakta olan Proof-of-Stake, Ethereum (ETH) ağının en eksantrik yenilikleri arasında yer alıyor. Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin, mekanizmanın nasıl görünebileceğine dair başka detaylar verdi.

Vitalik Buterin, Proto-danksharding fikrini, yani EVM tarafından gerçekleştirilemeyen blob taşıyan işlemlere odaklanan bir veri doğrulama senaryosunu paylaşmak için bir makale yayınladı. Proto-danksharding, her parça için ayrı bir teklif veren yerine yalnızca bir teklif sahibinin tüm işlemleri ve şu veya bu yuvaya giren tüm verileri seçtiği bir parçalama tekniği olan danksharding’in yerini alacak şekilde ayarlanmıştır.

Önerilen çözüm, bazı danksharding elemanlarının uygulanmasını içerdiğinden geçici bir değişken olabilir. Aynı zamanda, çok daha büyük bir blok boyutuna ihtiyaç duyduğu için veri kullanımının artmasına neden olur.

Ethereum‘un kurucusu, ağın veri ve bellek depolama için çok büyük gereksinimleri önlemek için blob verilerini her 30 günde bir otomatik olarak silmeyi önerir. Son birleştirme öncesi test ağı çalışır durumda olduğundan mevduat sözleşmesi 30 milyar doları aştı Ethereum ağı, Birleştirmeye, yani hisse kanıtı konsensüsüne doğru tam teşekküllü geçişe hazırlanıyor.

Ethereum PoS Algoritmasına Geçiş

Ethereum (ETH) geliştiricileri çok istemcili bir test ağı olan Kiln’i başlattı. Bu, birleşme işleminden önceki son çok istemcili test ağı olacaktır. “Gerçek dünya” özelliklerini taklit eder ve Ethereum’un (ETH) fırsatlarını test etmek için tasarlanmıştır.

Yani Ethereum artık PoS geçişine çok yakın ve tünelin ucundaki ışık görünüyor. Ethereum’un bu geçişle birlikte daha büyük bir ralli başlatması ve çevresel endişeler sebebiyle uğradığı baskıdan kurtulması bekleniyor. Çalışan bir motorun geliştirilmesine benzeyen bu süreç son derece karmaşık olsa Vitalik Buterin ve ekibi bu işin üstesinden bir yıl içinde gelmeyi umuyor. Belki de Ethereum için hedeflenen 10.000 dolarlı fiyatlar beklediğimizden daha yakındır. Elbette bunun olması için büyük kripto para kışından kurtulmamız ve piyasadaki korkunun bitmesi gerekiyor.

Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Read Entire Article