Elon Musk Uyardı! Bitcoin’de Yeni Tehlike: Enflasyondan Daha Riskli!

2 years ago 96

 Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk, dün ABD ekonomisi için korkunç bir uyarıda bulunmuştı. Musk, federal rezerv'in yapacağı faiz artırımlarının deflasyona yol açacağı konusunda uyarmıştı.

Deflasyon, Enflasyondan Daha Riskli!

Musk'ın uyarısı, Fed'in Eylül ayındaki FOMC toplantısında başka bir faiz artırımı gerçekleştirmesi beklenirken geldi. Elon Musk'ın uyarısı, kripto para birimleri için risk teşkil ediyor. Musk, ABD ekonomisi için felaket senaryosu öngörürken, biraç uzman da uzun zamandır resesyon konusunda uyarıyor. Elon Musk, Fed'den gelecek faiz artırımının deflasyona yol açacağına inanıyor. Deflasyon, mal ve hizmetlerin fiyatlarının düşmesidir. Deflasyon, daha fazla üretkenlik, daha az talep veya bir ülkenin para arzındaki daralma gibi çok sayıda faktörden kaynaklanabilir. Federal Rezerv, bir sonraki faiz artırım kararını 21 Eylül'de FOMC toplantısında açıklayacak. FOMC, Fed'in para politikası oluşturma organıdır. ABD ekonomisinin para arzını kontrol etmekten sorumludur.

Deflasyon, mal ve hizmetlerin fiyatlarının düşmesidir. ABD gibi büyük ekonomiler, "mal ve hizmet sepetinin" fiyatlarını belirli bir süre boyunca karşılaştırarak ekonomideki fiyat değişimini analiz eder. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından yayınlanan Tüketici Fiyat Endeksi, tam da bunu ölçmek için önemli bir endeks. Arz talebi aştığında deflasyon meydana gelir.  Deflasyon, talep azalması veya ekonomideki daralan para arzı nedeniyle meydana gelebilir. Kısa vadede, emtia fiyatları düştüğü için deflasyon tüketiciler için iyi bir haber. Ayrıca para biriminin satın alma gücü de artmaktadır. Ancak, Musk'a göre bu süreç daha uzun bir süre devam ederse, ekonominin daralmasına neden olabilir. Ekonomistler, deflasyonun enflasyondan daha tehlikeli olabileceğine inanıyor.

Bitcoin: Likidite Krizi!

Fed, niceliksel sıkılaştırma yoluyla enflasyonu kolayca kontrol edebilir. Ancak niceliksel genişleme yoluyla deflasyonu frenlemek kolay değil. Doların artan değeri bir likidite tuzağı yaratır. Yatırımcılar, böyle böylesi dönemde en iyi yatırım nakit olduğu için hisse senetlerine ve diğer riskli varlıklara yatırım yapmaktan çekinirler. Bitcoin (BTC), özellikle teknoloji hisse senetleriyle yüksek korelasyon içerisinde.  Elon Musk'ın deflasyon uyarısı gerçekleşirse, kripto para piyasası büyük bir likidite krizi görebilir.

 Musk ayrıca, Fed'in ABD halkının enflasyonla mücadele etmesine yardımcı olmak için doların gücünü artırmaya çalışacağını da açıkladı. Fed'in bir sonraki faiz artırımına 21 Eylül'de karar verilecek. Şu an itibariyle, CME Fed İzleme aracı, 75 baz puanlık bir artış olasılığını %91 gösteriyor. Goldman Sachs da tahminini 50 baz puanlık artıştan 75 baz puanlık artışa çevirdi. 13 Eylül'deki TÜFE verileri de kararı büyük ölçüde etkileyecek.

Read Entire Article