En Büyük Bitcoin Yatırımcısı 24 Şirket! Kurumsalların Kripto Para Maceraları!

2 years ago 83

MicroStrategy, Tesla ve Coinbase gibi firmalar, milyar dolarlık Bitcoin alımları yapmıştı. Peki bugün ne durumdalar? Yani yüz milyonlarca dolar Bitcoin alan bu şirketler şu anda ne kadar kazanç veya zararla yaşıyorlar? Bir kısmının fiyat ortalaması oldukça düşük olsa da bugünlerde ciddi zararları göğüslemek zorunda olanlar da var. Bugün gündemimiz en fazla Bitcoin tutan milyar dolarlık şirketler.

Kurumsal Bitcoin Yatırımı

Bundan birkaç yıl geriye gittiğimizde kurumsal şirketlerin bilançolarında Bitcoin tutma fikri sadece gülünç görülüyordu. Örneğin 2016-2017 yıllarında bunlar konuşulurken çoğu söyleyenler bile bunun olmasına pek ihtimal vermiyordu. Ancak bugün geldiğimiz noktada milyar dolarlık şirketlerin milyonlarca, yüz milyonlarca ve hatta milyarlarca dolar Bitcoin yatırımı bulunuyor. Kaderini Bitcoin fiyatına bağlayan Saylor gibi çılgınları da unutmamak gerekiyor.

Bu tabu, son iki yılda Bitcoin satın alan bir dizi büyük kurumsal yatırımcı ile kırıldı. Bu dönem şüphesiz MicroStrategy, Ağustos ve Eylül 2020'de 425 milyon dolar değerinde Bitcoin satın aldığında başladı. Ödeme işlemcisi Block ve Tesla da dahil olmak üzere diğerleri de aynı şeyi yaptı. Ancak Bitcoin'in kurumsal olarak benimsenmesi hızlanırken, 2022 kripto çöküşü başladı. Bitcoin'in fiyatı, teknoloji hisse senetleriyle birlikte düştü ve şirketlerin Bitcoin varlıklarının değerini önemli ölçüde eritti.

Bitcoin Yatırımcısı 24 Şirket

Çöküşün ardından, en büyük Bitcoin birikimlerine sahip şirketlerin listesi sarsıldı ve bazı firmalar piyasa çökerken kripto stoğunun bir kısmını sattı. Bitcoin'i kendileri satın almak istemeyen yatırımcılar için, Bitcoin'i elinde bulunduran halka açık şirketlerden hisse satın almak dolaylı kripto yatırımı olarak görülebilir. Gerçekten de bazı uzmanlar MicroStrategy'nin Bitcoin alımlarının kapsamının şirketi fiili bir Bitcoin ETF'si haline getirdiğini düşünüyor.

MicroStrategy

Mobil yazılım ve bulut tabanlı hizmetler üreten firma, 2021 ve 2022 boyunca Bitcoin satın alma çılgınlığını agresif bir şekilde sürdürerek, 2022'de piyasa çökerken bile milyonlarca dolarlık kripto para aldı. Temmuz 2022 itibariyle, ellerindeki BTC miktarı 129.699'a ulaştı. 2022 yılında kripto paralar eridiği için Michael Saylor’un dolarları da buharlaştı.

Hali hazırda şirketin elinde 2,8 milyar dolar değerinde Bitcoin bulunuyor. 2013'te Bitcoin'in günlerinin sayılı olduğunu söyleyen Saylor için göz kamaştırıcı bir U dönüşü oldu.

Galaxy Digital

Bitcointreasuries’a göre en büyük ikinci kurumsal Bitcoin yatırımcısı Galaxy Digital Holdings ve elinde 357 milyon doların biraz üzerinde bir değere sahip 16.400 BTC bulunuyor. Ocak 2018'de Michael Novogratz tarafından kurulan şirket, Block one ve BlockFi dahil olmak üzere kripto firmalarıyla ortaklık kurdu.

Eylül 2021'de Galaxy Digital, spot Bitcoin ETF için ortak bir teklif başlattı; ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu bugüne kadar yalnızca Bitcoin vadeli ETF'lerini onayladı.

Voyager Digital LTD

Kripto komisyonculuğu Voyager Digital mevcut fiyatlarla yaklaşık 267 milyon dolar değerinde 12.260 BTC'ye sahip. Ancak Voyager Digital, 2022 kripto çöküşünün en önemli kayıplarından biri oldu; "Mevcut piyasa koşulları" nedeniyle platformunda işlemleri durdurduktan sonra şirket hem Bitcoin hem de USDC'de mücadele eden kripto yatırım şirketin Three Arrows Capital'e 661 milyon dolarlık bir kredi sağladığı ortaya çıktı ve iflas başvurusunda bulundu.

Tesla

Elektrikli araç üreticisi Tesla, Aralık 2020'de Bitcoin'e sahip şirketlerin saflarına katıldı. SEC dosyasında ortaya çıkan yatırım 1,5 milyar dolar değerindeydi. Tesla, Bitcoin varlıklarının %10'unu 2021'in ilk çeyreğinde sattı; CEO Elon Musk'a göre bu, "bilançoda nakit tutmaya alternatif olarak Bitcoin'in likiditesini kanıtlamak" idi. Temmuz 2022'de şirket, 2022'nin ikinci çeyreğinde üç aylık güncellemesinde Bitcoin'inin "yaklaşık %75'ini" sattığını duyurdu. Şirketin portföyünde bugün 10.725 BTC bulunuyor.

Marathon Digital Holdings Inc

Bitcoin madencilik şirketi Marathon Digital, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, kurumsal hazinesinde 10.055 BTC tutuyor. Güncel fiyattan bu birikimin piyasa değeri 218 milyon dolardır. Kuzey Amerika'daki en büyük Bitcoin madenciliği operasyonunu" kurmayı hedefleyen şirket, kripto madenciliğine dönmeden önce bir patent holding firması olarak faaliyet gösteriyordu.

Block

Tesla'nın yanı sıra Block, Ekim 2020'de kripto para birimine yaptığı 50 milyon dolarlık yatırımla Bitcoin'e kurumsal yatırımın fitilini ateşledi. O zamandan beri, ödeme şirketi Bitcoin'e yatırım yapmaya devam etti ve 2020'nin dördüncü çeyrek beyanında 170 milyon dolarlık daha alım yaptığını açıkladı. Şu anda şirketin elinde 8027 Bitcoin bulunuyor.

Hut 8 Mining Corp

Kanadalı kripto madenciliği firması Hut 8, 161 milyon dolar değerinde 7.406 BTC'ye sahip. Haziran 2021'de şirket, Nasdaq Global Select Market'te HUT kodu altında listelendi ve şirketin SEC dosyasında "Bitcoin varlıklarımızın sayısını ve değerini artırarak hissedar değerini artırmaya kararlı" olduğu belirtildi.

Riot Blockchain

Bir başka kripto madenciliği şirketi olan ABD merkezli Riot Blockchain, bugünün fiyatlarıyla 144 milyon dolar değerinde 6.654 BTC'ye sahip. 2020'de 200 milyon doların altında olan değerlemesi 2021'de 6 milyar doların üzerine çıkan Nasdaq listesindeki şirket agresif bir genişleme hamlesine girdi. Nisan 2021'de Teksas, Rockdale'deki bir gigawatt'lık Bitcoin madencilik tesisine 650 milyon dolar harcadı.

Coinbase

Muhtemelen bu listedeki en tanınmış kripto şirketi olan kripto borsası Coinbase, Nisan 2021'de Nasdaq'ta doğrudan bir listelemeyle halka açıldı. Şubat 2021'de listelenmeden önce Coinbase, bilançosunda 230 milyon dolarlık Bitcoin tuttuğunu açıkladı; Temmuz 2022'ye kadar Bitcoin varlıkları 98 milyon dolara (4.482 BTC) düştü.

Bitcoin Group SE

Almanya merkezli risk sermayesi şirketi Bitcoin Group SE, bugünün fiyatlarında 86 milyon doların biraz üzerinde değere sahip 3.947 BTC birikimine sahipti.

14 Bitcoin Yatırımcısı

Diğer şirketlerin birikim miktarı ve isimlerini aşağıdaki tabloda görüyorsunuz. Sırasıyla en büyük Bitcoin birikimine sahip olan diğer hesaplar aşağıdadır.

Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Read Entire Article