En Merkeziyetsiz Stablecoin’de Deprem: Kapatılıyor!

2 years ago 91

Fei Labs'ın kurucusu ve Ethereum (ETH) emektarı Joey Santoro, Fei USD (FEI) token'larını DAI'de kullanmak ve TRIBE sahipleri arasında protokol kontrollü değer (PCV) dağıtımı yapmak için bir teklif sundu. Öte yandan en merkeziyetsiz algoritmik stablecoin olarak işaret edilen FEI'nin olası düzenleyici risklerden dolayı kapatılması planlanıyor.

Fei Labs, DAO'dan Ayrıldı

Joey Santoro, Twitter'da Fei USD (FEI) mimarisinin "teknik, finansal ve gelecekteki olası düzenleyici riskler" nedeniyle kapatılması gerektiğini açıkladı. Bu bağlamda en büyük algoritmik stablecoin olan Dai'ye (DAI) mevcut dolaşımdaki FEI arzını kullanması için bir teklifte bulundu. Yapılacak oylamada teklifin onay alması halinde, kalan PCV rezervleri eskiden FEI ile ABD doları arasında 1:1 oranını korumak için bir dengeleme aracı olarak kullanılan TRIBE token'ının sahipleri arasında dağıtılacak.

Fei Labs ve Rari Capital'den ortakları ile ilişkili Fuse tabanlı likidite havuzlarına yönelik yıkıcı bir saldırının ardından alınan karar, stablecoin'de operasyonların durdurulmasının bir diğer nedeni olarak gösteriliyor. Twitter'da DefiIgnas'tan bahseden merkeziyetsiz finans (DeFi) araştırmacısı Ignas, Fei USD'nin (FEI) protokol kontrollü değer (PCV) savunmasızlığının FEI ekibinin projeyi kapatmasının tek gerçek nedeni olduğunu iddia ederek şunları söyledi:

Fei projesinin kapatılmasının bir diğer nedeni, PCV modelinin ürün pazarına uygun olmaması. DeFi'de verimin düşük ve risklerin yüksek olmasından dolayı protokol gelir elde etmekte zorlandı.

Tazminat Planı Tartışılıyor

Santoro'nun teklifinin en tartışmalı kısmı ise yukarıda bahsi geçen saldırının kurbanlarına sunulacak tazminat için çıkarılan yol haritası. Tanınmış kripto para girişimcisi ve yatırımcısı Sam Kazemian, etkilenen bazı DAO'ların yatırımlarının yüzde 98'ini kaybedeceğini hesaplayarak şunları söyledi:

fraxfinance ve OlympusDAO gibi DAO'lar ABD doları üzerinden cent'lerle geri ödeme alıyor. FEI/Rari'yi erken destekledikleri için fonlarının tam anlamıyla yaklaşık yüzde 2'si Fuse'da kayboldu. Bu gerçekten suça dayalı bir soygun ve dolandırıcılık.

FEI, bu tartışmaların ardından ABD doları sabitini (peg) kaybetti. Bugün, stablecoin'in fiyatı kısa süreliğine 1,04 doların üzerine çıksa da gün içinde 0,97 dolara kadar geriledi ve yazım sırasında 0,9938 dolardan işlem görüyor. FEI, düşüşten önce en büyük merkeziyetsiz algoritmik stablecoin'lerden biriydi. DAI, FRAX ve MIM gibi stablecoin'lerle birlikte yüksek piyasa değerine sahipti. Öte yandan Fei Labs, 2021'in başında 1.4 milyar doların üzerinde finansman desteği alarak adından baya bir söz ettirmişti.

Read Entire Article