Erzin İlçesinde Depremde Tek Bina Yıkılmadı! Ders Olmalı!

1 year ago 61

Türkiye’nin 10 şehrinin büyük bölümünü yerler bir eden 2 büyük depremin ardından bazı gerçekler ortaya çıkıyor. Mesela depreme karşı yapılabilecek hazırlıklar? Kaçak yapılara müsaade edilmemesi ve gerekli denetimlerin titizlikle yapılması en öncelikli konudur. Erzin ilçesi bu konuda örnek bir bölge oldu.

Erzin İlçesi Neden Yıkılmadı?

Deprem dünyanın her yerinde oluyor ve bu doğa olayına karşı yapabileceğimiz tek şey gerekli tedbirleri almaktır. Yapıların depreme dayanıklı şekilde inşa edilmesi, kaçak yapılara müsaade edilmemesi ve denetimlerin eksiksiz yapılması önemli. Eğer bunu başarabilirseniz böylesine büyük depremlerde bile kayıplarınızı azaltmanız mümkün. Türkiye’nin tarihinde eşine az rastlanır 2 depremi peş peşe yaşamasının ardından bu konunun önemi daha da ön plana çıktı.

Hatay’ın Erzin ilçesi bu konuda kritik bir örnek, mevcut ve önceki belediye başkanlarının kaçak yapılara karşı tavizsiz tavrı sayesinde ilçede can kaybı hatta yaralanmalar olmadı. Erzin ilçesinin mevcut belediye başkanı Ökkeş Elmasoğlu konuyla ilgili şunları söyledi;

“Kaçak inşaattan ceza yazdığımız için bana kızdılar. Senden başka doğru adam yok mu dediler. Kendi adıma vicdanım rahat. Hiçbir şekilde kaçak yapıya müsaade etmedim. Tabii buna izin vermezseniz de bir yolunu bulup bir şekilde kaçak inşaatı yapan var. Kaçak inşaattan ceza yazdık. Bir şekilde duyulduğu zaman yüzde yüz kesemezseniz de belli bir aşamada kesebiliyorsunuz. Erzin’imiz 42 bin nüfuslu, Osmaniye’ye 15-20 kilometre, Hatay’ın da 110 kilometre uzağında bir ilçemiz. Buna rağmen çok şükür Erzin’imizde depremin kendisinden kaynaklanan bir can kaybımız olmadı, yaralımız da olmadı, bir enkazımız da olmadı. Bunun dışında Erzin dışında yaşayan İskenderun’da, Hatay’da ve Osmaniye’de yaşayan bir vatandaşlarımızdan 50-60 kişi ölenler oldu onlara da rahmet diliyorum."

Tavşancıl Örneği

1999 depremini hatırlayanlar Tavşancıl ilçesini de mutlaka gözlerinin önüne getirecektir. Hatay’ın Erzin ilçesine benzer şekilde Kocaeli’nin Tavşancıl ilçesinde de yaralanmalar bile olmadı. Oranın kahramanı da belediye başkanı Salih Gün’dü. Dönemin belediye çalışanı Mehmet Servet Akkor depreme hazırlıkta tavizsiz duruşun önemini şu cümleleriyle anlatıyor;

"Başkan Salih Gün, depremden önce evinin üstüne kat çıkmak isteyenlere izin vermedi. Hatta evin üstüne kat çıkmak isteyen babasına bile izin vermedi. Buranın deprem bölgesinde olduğunu söyledi. Salih Bey kimseye kat çıkmasına izin vermediği için ona çok kızanlar oldu".

Eğer Tavşancıl ilçesinde 7-8 katlı yapılara izin verilseydi ve denetimler gerekli özen gösterilmeden yapılsaydı orada da benzer bir yıkım görecektik. Salih Gün geçtiğimiz yıl Ocak ayında aramızdan ayrıldı bu vesileyle ona ve Erzin ilçesinin son belediye başkanları Kasım Şimşek (2014-2019), Mehmet Güven (2004-2009) ve Kazım Ertaç (1994-1999)’a saygımızı sunuyoruz.

Read Entire Article