Eski JPMorgan Analistinden Korkutan Bitcoin Yorumu: Pandora’nın Kutusu Açıldı

2 years ago 96

Uzmanlara göre kripto para piyasasında son dönemde yaşanan krizler, iflaslar ve çöküş sanıldığından daha tehlikeli olabilir.

Domino Etkisi: 2008 Krizi ve Mevcut Ortam Benzerlik Gösteriyor

Önde gelen bir  analist, giderek daha fazla şirketin iflas başvurusu, işten çıkarmalar ve piyasadaki çöküş nedeniyle alarm verdiğini belirtti. Stratejiste göre,  kripto para piyasasındaki bu kritik durum 2008'de meydana gelen finansal krizde olduğu gibi acımasız bir “domino etkisi” yaratabilir. ABD'de ev kredisi piyasasının çökmesi ile ortaya çıkıp kısa sürede tüm dünyayı saran 2008 ekonomik krizinin küresel ekonomide 2 trilyon dolarlık gerilemeye sebep olduğu tahmin ediliyor. Yaklaşık 5 yıllık süreçte 500'den fazla banka iflas etti ve 35 milyondan fazla insan işsiz kaldı. Uzun bir süre JPMorgan'da çalışan ve şu anda OKX'te finansal piyasalar direktörü olan Lennix Lai, şunları söyledi:
Kripto para firmaları arasında gördüğümüz domino etkisi, 2008 krizindeki Wall Street firmalarının  çöküşüne benziyor. Her iki kriz de, büyük ölçüde yatırımcıları ateşe atan ve mantıksız risk alan kurumlardan kaynaklandı. Bitcoin için işler, iyiye gitmiyor.

Kripto para şirketlerinin mali sorunları derinleşirken, SEC de sektöre büyük risk teşkil ediyor. Analistlere göre, satış baskısının arkasında makroekonomik ortamdaki belirsizlik yatıyor. Ancak, düzenleyici kurumlardan gelen baskı da yatırımcıyı rahatsız ediyor. Bitcoin (BTC) bugün yine ivme kaybederek, 22.000 doların altına geriledi. ABD Merkez Bankası yetkililerinin enflasyon kontrol altına alınana kadar faiz oranlarını düşürmeyi düşünmediklerini açıklamasının ardından Bitcoin, üç haftanın en düşük seviyesine geriledi. Kripto veri platformu Coinglass, bir saat içinde yaklaşık 220 milyon dolarlık kripto pozisyonunun tasfiye edildiğini söyledi.

Ortalık Yangın Yeri: İflas Bayrakları!

Piyasadaki krizlere yenisi eklenmeye devam ediyor. Kripto şirketi Hodlnaut, para çekme işlemlerini askıya aldığını duyurdu. Şirket, Singapur makamları ile yasal bir sürece başladığını belirterek çalışanlarının %80’ini işten çıkardı. Geçen hafta, önde gelen kripto borsası platformu Coinbase, borsadaki işlem hacimlerinin %30 düşmesinin ardından son üç aylık raporlarında 1,1 milyar dolarlık  büyük bir kayıp bildirirken, Alman firması Nuri, “çeşitli” gerekçelerle iflas başvurusunda bulunan en son kripto borsası oldu. Şirket, 100 milyon Euro'ya varan müşteri mevduatını riske atıyor.

En az 10 kripto para firması, Bitcoin fiyatının Ocak ayından bu yana %49 düşmesinin ardından yılın başından bu yana para çekme işlemlerini askıya aldı. Hargreaves Lansdown analisti Susannah Streeter şunları söyledi:

Bu karanlık tablo, kripto para birimlerinde spekülasyon yapmanın son derece riskli olduğunu ve insanların büyük çoğunluğu için uygun olmadığını gösteriyor.Kripto paralar spekülasyonlarla yönlendiriliyor. Bu, tehlikeli bir durum

Read Entire Article