Ethereum’da Şok Eden Gelişme! Güvenlik Açığı Tespit Edildi!

1 year ago 40

Ethereum (ETH) çekirdek geliştiricisi Tim Beiko, geliştirici Marius VanDerWijden'in halka açık testnet (test ağı) Shapella'da bir güvenlik açığı tespit ettiğini açıkladı. Sorun, hiçbir işlem veya para çekme işlemi olmayan boş blokların tam senkronizasyonu sırasında ortaya çıktı.

Şanghay Güncellemesinin Gecikmesine Neden Olabilir mi?

Beiko'nun açıklaması sonrası bazı kullanıcılardan da güvenlik açığına ilişkin benzer bildirimler geldi. VanDerWijden, ekibin Go Ethereum (Geth) istemci düğümlerinin Zhejiang test ağı ile senkronizasyonda zorluk yaşadığını tespit ettiğini belirterek "Dört buçuk saatlik stresli hata ayıklama süreci bu inanılmaz hata düzeltmesiyle sonuçlandı. Geth düğümlerinin Zhejiang devnet'i doğru şekilde senkronize etmediğine dair bildirimler aldık. Sorun, bir blok gövdesi boşsa (para gönderme veya çekme söz konusu değil) onu doğru şekilde başlatmamamızdı." dedi.

Geliştiriciler, test edilmesi oldukça kolay olduğu için sorunun bir yama ile düzeltilebileceğine inanıyor. Buna ek olarak, çekirdek geliştirici Beiko, sorunun doğru bir şekilde çözülmesini sağlamak için ek bir Hive testi yapılması önerildiğini öne sürdü. Öte yandan Ethereum çekirdek geliştiricileri, sorunun 28 Şubat'ta TSİ 07.00'da yayınlanması planlanan Sepolia güncellemesini etkilemeyeceğini düşünüyor. Güncelleme için istemci sürümleri ve konuyla ilgili blog yazısının duyurusunun önümüzdeki hafta başında yapılması bekleniyor.

Ethereum'un Şanghay güncellemesi Mart ayında gerçekleşecek ve güncellemenin ardından Beacon Chain'de biriken ETH ödüllerin yanı sıra kilitlenen ETH'lerin  kilidi açılacak. Şanghay güncellemesi şu anda kullanılabilir olan üç test ağı Zhejiang, Sepolia ve Goerli tarafından tetiklenecek. Shapella, "Şanghay" ve "Capella" adlı iki Ethereum güncellemesine bağlantıda kalarak yürütme katmanında para çekme işlemlerine izin veriyor ve Beacon Chain konsensüs katmanını geliştirmek için kullanılıyor. Diğer değişiklikler de ağdaki gas ücretlerini düşürecek.

Şanghay Güncellemesi Ethereum Fiyatını Nasıl Etkileyecek?

Ethereum Şanghay güncellemesi, 2022'nin Eylül ayında gerçekleştirilen Ethereum Merge'ün ardından en çok beklenen değişikliklerden biri. Güncelleme Beacon Chain'de stake edilen ETH'lerin kilidini açacak. Dahası, stake edilen ETH'lerin miktarının Şanghay güncellemesi öncesinde arttığı görülüyor. Şu anda Beacon Chain'e yatırılan ETH miktarı 16.69 milyonu geçmiş durumda.

ETH fiyatının güncellemenin hemen öncesinde büyük ölçüde volatilite göstermesi bekleniyor. Piyasa uzmanları ve analistler güncellemenin ardından fiyatın 2 bin doları test etmesini bekliyor. Ethereum fiyatı şu anda son 24 saatte yüzde 1 düşüş ve bir haftada yüzde 8 artışla bin 662 dolardan işlem görüyor.

Read Entire Article