Ethereum’da Yükseltme Tarihi Yaklaşırken Tansiyon Yükseliyor!

2 years ago 91

Ethereum’un (ETH) Proof-of-Stake yükseltmesi tarihi hızla yaklaşırken, ETH topluluğu Tornado Cash'e karşı uygulanan son yaptırımların blok zincirini tehlikeye atıp atamayacağı konusunda çeşitli eleştirilerin hedefi haline geldi.

Son 1 Ay

Ethereum'un Proof-of-Work konsensüs mekanizmasından Proof-of-Stake'e geçmesine sadece bir ay kaldı. Kripto para alanında “Birleştirme” olarak bilinen geçişin, ağın enerji tüketimini %99 ve token emisyon oranlarını %90 oranında düşürmesi bekleniyor. Geçmişte birçok kez ertelenen ve merakla beklenen yükseltme, 15 Eylül tarihinde gerçekleşmesi planlanıyor.

Bununla birlikte, ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi'nin (OFAC) son zamanlarda, popüler gizlilik protokolü Tornado Cash'i yaptırım listesine ekleme kararı geldi ve uygulamanın öncelikle siber suçlular için bir kara para aklama aracı olduğunu iddia etti. Hareketin ardından Hollandalı yetkililer, gizlilik protokolüne yönelik ayrı bir soruşturmayla bağlantılı olarak bir Tornado Cash geliştiricisini tutukladı.

Tornado Cash yasağı haberi üzerine, Circle, yazılım sürümü yönetim platformu Github ve Ethereum altyapı sağlayıcısı Infura gibi birkaç şirket, OFAC bildirisinde listelenen Tornado Cash'e bağlı Ethereum adreslerini kara listeye alarak derhal yaptırımlara uydu. Tornado Cash davası endişe verici bir emsal teşkil ederken, kripto para topluluğu Ethereum’un Proof-of-Stake doğrulayıcılarını çalıştıran merkezi varlıkların gelecekte Ethereum ağında da aynı durumun yaşanması konusunda endişeli.

Slashing Sistemi

Bununla birlikte Ethereum bir kez yükseltildiğinde, artık fikir birliğine varmak için Proof-of-Work madencilerine değil, Proof-of-Stake doğrulayıcılarına güvenecek. Madencilerin yaptığı gibi yeni bloklar oluşturmak için enerji harcamak yerine, bu doğrulayıcılar ETH tokenlerini stake edecek. Her doğrulayıcının çalışması için 32 stake edilmiş ETH'ye ihtiyaç duyulsa da, tek bir varlık birden fazla doğrulayıcı çalıştırabilir ve bu da ağ üzerindeki etkilerini artırır.

Aviv, kripto para borsaları Coinbase ve Kraken'i, staking hizmetleri sunan Staked ve Lido'yu ve kripto para servis sağlayıcısı olan Bitcoin Suisse'i, Ethereum'daki işlemleri denetime zorlanacak varlıklar olarak seçti. Bu endişelere yanıt olarak birden fazla topluluk üyesi, Ethereum'un yaklaşmakta olan Proof-of-Stake konsensüs mekanizmasına gömülü olan Slashing sistemine dikkat çekti. Ancak geçtiğimiz yıllarda Ethereum yaratıcısının yaptığı açıklamalara dayanarak, en büyük doğrulayıcılar işlemleri denetlemeye karar verirse, Ethereum doğrulayıcı topluluğunun geri kalanı azınlıkta olsa bile doğrulayıcıların fonlarını yok etme seçeneğine sahip.

Read Entire Article