Ethereum’dan Kritik The Merge Açıklaması: Doğru Bilinen 8 Yanlış

2 years ago 91

Eylül ayında yayınlanması planlanan ve ağ için oldukça önemli güncellemelerden biri olan The Merge için Ethereum'dan dikkat çeken açıklama geldi. Ethereum, resmi internet sitesi üzerinden The Merge güncellemesi hakkında doğru bilinen sekiz yanlışa ilişkin bilgilendirmede bulundu.

The Merge: Doğru Bilinen Yanlışlar

Ethereum Blockchain'ini iş kanıtından (Proof of Work) hisse kanıtına (Proof of Stake) taşıyacak olan The Merge güncellemesine bir aydan daha az kaldı. Son olarak 15 Eylül'de yayınlanacağı açıklanan güncellemenin ağ üzerindeki etkileri için birçok farklı iddia söz konusu; güncellemenin ardından ağın gas ücretlerinin düşeceği, ağın işlem hızının artacağı ve Layer 1'in büyük oranda değişecek gibi. Ancak Ethereum, The Merge'ye ilişkin olarak yaptığı bilgilendirmede bunlar gibi doğru bilinen ancak aslında yanlış olan sekiz iddiaya dikkat çekti.

Ethereum'un The Merge hakkında doğru bilinen ancak yanlış olduğunu belirttiği başlıklar şu şekilde:

  • Bir düğüm çalıştırmak için 32 ETH stake edilmeli: Herkes kendi kendine doğrulanmış Ethereum Blockchain'i kopyasını senkronize etmekte özgür (yani bir düğüm çalıştırabilir). The Merge öncesinde de sonrasında da bunun için 32 ETH gerekmiyor.
  • Gas ücretleri düşecek: The merge, ağ kapasitesinin artırmayacak, Proof of Work'ten Proof of Stake'e geçişi sağlayacak. Güncelleme ile birlikte gas ücretleri düşmeyecek.
  • İşlem hızı artacak: The Merge ile bazı küçük değişiklikler yapılacak olsa da ağın işlem hızı Layer 1'de çoğunlukla aynı kalacak.
  • The Merge sonrası stake edilen ETH'ler çekilebilecek: Stake edilen ETH'ler The Merge'nin ardından çekilemeyecek. Stake edilen ETH'lerin çekimi Shanghai güncellemesi ile mümkün olacak.
  • Shanghai güncellemesine kadar doğrulayıcılar ETH ödülü alamayacak: ETH ödülleri doğrulayıcılar tarafından kontrol edilen ve hemen kullanılabilen bir mainnet hesaplarına yatırılacak.
  • Çekimler etkinleştirildiğinde ETH stake edenler fonlarını aynı anda çekebilecek: Doğrulayıcıların çıkışları, güvenlik nedenleriyle sınırlı bir oranda yapılabilecek.
  • Stake ödül oranı (APR) iki katına çıkacak: Daha güncel tahminler The Merge'nin ardından APR'de yüzde 200 değil yüzde 50'ye yakın bir artış öngörüyor.
  • The Merge sonrası Ethereum Blockchain'i kullanılamaz hale gelecek: The Merge güncellemesi, sıfır kesinti süresi ile hisse kanıtına geçiş için tasarlanmıştır.

The Merge Güncellemesi

Yukarıda da belirtildiği gibi, The Merge ile esasen Ethereum ağındaki işlemlerin işlenmesi için kullanılan yöntem değişiyor. Şu anda Ethereum, Bitcoin gibi iş kanıtı (PoW) adı verilen ve kullanıcıların işlemleri doğrulamak ve ağı güvenceye almak için karmaşık matematiksel problemlerin çözülmesini gerektiren bir fikir birliği mekanizmasını kullanıyor. Bu yöntem son derece etkili olmasına rağmen yeterince verimli değil.

Kripto para madencileri olarak bilinen ve bu matematiksel problemleri çözen kişiler, işlem bloklarını madencilik ve ödüller kazanma şansına sahip olmak için yüksek miktarlarda enerji ve ekipman yatırımı yapmak zorunda. Ancak The Merge ile Ethereum'da bu süreç baştan aşağıya değişecek. Ethereum, hisse kanıtı (PoS) adı verilen başka bir fikir birliği mekanizmasına geçişle birlikte ağı korumak ve işlemleri doğrulamak için ETH stake etmek yeterli olacak.

Read Entire Article