Ethereum (ETH) Almak Mantıklı Mı? Orta Vadeli Beklentiler!

2 years ago 90

En büyük altcoin kesintisiz devam eden düşüşün ardından toparlanmaya başladı. Peki bu seviyeden ETH almak mantıklı mı? Kripto paralardaki genel yükselişin temelinde ne var? Merge gerçekleştiğinde enflasyonist yapı bozulacak mı? Güncel piyasa görünümü ve Ethereum özelinde beklentileri ele alıyoruz.

Ethereum (ETH) Kaç Dolar

Ethereum yazı hazırlandığı sırada 1.475 dolardan alıcı buluyor. Binance borsasında Ethereum fiyatı son 24 saatte 1.509 dolara kadar ulaştı. 13 Temmuz tarihinde 1.000 dolar seviyelerine kadar düşen fiyat sadece 7 gün içinde %50 artarak 1.500 dolara doğru hızlı bir ralli başlattı. Kripto para piyasaları haftalarca kırmızı kapanışlar yaptıktan sonra beklenen toparlanmaya başladı. Piyasa değerine göre en büyük için kripto para olan Ethereum önemli kazanımlar elde etti.

16 Temmuz'da Ethereum birleşmesi (Merge) için 19 Eylül tarihine işaret edildi. Kripto analiz platformu CryptoRank'e göre, planlanan birleşme yani tamamen PoS (iş kanıtı) mekanizmasına geçiş ETH 2.0 sözleşmesinde tutulan varlıkları da artırdı. Dip seviye olan 880 dolar bölgesinden alım yapan yatırımcılar Merge heyecanıyla yeniden yükselişe geçen fiyat nedeniyle %70’e varan kazanç elde etti.

Ethereum (ETH) Almak Mantıklı Mı?

Öncelikle Ethereum fiyatı geçtiğimiz yıla göre çok ucuz ve eğer kripto paralarda gelecek görüyorsanız ETH iyi bir seçenek olabilir. Fiyat bazı altcoinlerden daha hızlı düştü ve bunun Ethereum özelinde bazı sebepleri var. Bunları ele alalım.

  • Celsius, stETH yatırımı sebebiyle para çekme işlemlerini askıya almak zorunda kaldı. Stake edilen ETH fiyatının 1 ETH altına düşmesi bu durumu tetikledi. Yatırımcılar bu dönemde daha fazla Ethereum’un borsalara taşınarak satılacağını düşündü.
  • Ethereum’un Haziran ayındaki düşüşüne ivme kazandıran şey ertelenen birleşme tarihi oldu.
  • Curve havuzundan daha fazla yatırımcı zararına stETH çekti ve bu durum da ETH için olumsuz etkiye sebep oldu.

Bir de kripto paraları genel olarak aşağıya çeken gelişmeler vardı. İflaslar, düzenleyici belirsizlik, savaş ve daha niceleri…

Yukarıda bahsedilen 3 madde de direkt olarak Ethereum’un PoS’a geçişiyle alakalıdır. Yani eğer Merge bu yıl gerçekleşirse kripto para piyasalarında anormal bir toparlanma olmasa bir “Ethereum aşırı satış” yaşadığı için mevcut seviyesinin bir miktar daha üzerinde olabilir.

Fakat bugünlerde yaşanan bir ara yükseliş yani bugün alabileceğiniz fiyattan daha düşük bir rakama da ETH alma imkanını ilerleyen gün/haftalarda bulabilirsiniz. Peki ya orta ve uzun vadeli yani en azından 2023 ilk çeyreğe kadar satmayı düşünüyorsanız? O halde mevcut fiyattan alım yapmakta size para kazandırabilir.

Peki kısa vadeli beklentiler neler?

Popüler analist Rekt Capital'e göre, Ethereum'un 2.000 dolar seviyesine yaklaşması için, haftalık kapanışını 1.300 dolar ile 1.800 dolar aralığında yapması gerekiyor.

Aynı zamanda, CryptoDonAlt ismiyle tanınan farklı bir analist şunları söyledi;

“1.800 dolar, düşük zaman dilimlerinde ilginç bir alandır, ancak birleşme (Merge) göz önüne alındığında, hype (coşku) daha yeni başladı.”

CoinMarketCap kripto topluluğu ise ay sonuna kadar ETH fiyatının 2.529 doları göreceğini düşünüyor. Elbette burası kripto para piyasaları ve ansızın her şey tepetaklak olabilir. Ethereum ekibi dağılır, Vitalik rehin alınır yani olmaz dediğiniz her şey olur ve bu beklentilerin tamamı bir çöpe dönüşür. Bu sebepten yatırımcıların kendi risk profillerine göre kararlar alması gerekir.

Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Read Entire Article