Ethereum (ETH) Bölünecek Mi? Madenciler Bayrak Açtı!

2 years ago 100

Beklenen oluyor, Ethereum PoS geçişine hazırlanırken madenciler harekete geçti. Peki Ethereum’a etkisi ne olur? Tamamen iş kanıtı (PoS) konsensüs mekanizmasına geçileceği için ETH madencileri kazançlarını kaybedecek. Yıllardır ETH madenciliği yapan dev şirketler alternatif yollar arıyor. Peki ETH yatırımcılarını neler bekliyor?

Ethereum (ETH) Bölünecek Mi?

ETH madenciliğinin bitecek olması dev kripto para madencilik havuzlarını harekete geçirdi. Bir kısmı ETC gibi alternatiflere yönelip onlara yatırım yaparken diğerleri ağı bölmek istiyor. Hard fork dediğimiz kavrama zaten aşinayız. BCH, BSV ve daha onlarca farklı kripto para tek bir blockchain’in bölünmesiyle ortaya çıktı. Örneğin DAO hack sürecinde Ethereum kayıpları ortadan kaldırmak için ağı forklarken ETC taraftarları Ethereum Classic ismiyle yoluna devam etti.

Ağın hard fork yaşamasından daha önemli olan şey topluluğunu buna nasıl tepki verdiğidir. ETC ciddi bir başarı elde edemedi. BCH aynı şekilde, yani Ethereum bölünüyor söylemleri kulağa korkunç gelse de topluluğun PoS’a geçen kısmını “asıl Ethereum ağı” olarak benimsemesi riski ortadan kaldıracaktır. Şimdilik topluluk kararını Ethereum Vakfından yana kullanıyor.

Ethereum Madencileri Bayrak Açtı

Etkili bir Çinli kripto madencisi ve yatırımcısı olan Chandler Guo'nun geçen hafta Twitter'da Ethereum blockchain’ini "ETH POW" olarak adlandırdığı şeye çatallayacağını (hard fork) açıklamasının ardından fikir yeni bir ivme kazandı. Önümüzdeki aylar için planlanan birleşme, Ethereum'u iş kanıtı (PoW) konsensüsünden hisse kanıtı (PoS)'a geçirecek. Böylece yeni blokların üretilmesi için grafik işlem birimi (GPU) yongaları satın alarak madencilik yapmak gerekmeyecek. Bunun yerine belli miktarda ETH stake edenler (ETH 2.0, şimdi olduğu gibi) madencilerin görevini üstlenecek.

Madenciler birleşmeyi durduramazken, Ethereum'u klonlayabilir ve geçişin asla gerçekleşmediği kendi ağ sürümlerini oluşturabilirler. Temmuz 2016'da Ethereum hard forkuna (ETC) büyük katkı sağlayan Guo, yeterli hash gücü elde ederek ve diğer madencileri kendisine katılmaya ikna ederek bu başarıyı tekrarlamak istiyor.

Guo geçen hafta bir gönderide “Ethereum'u bir kez çatalladım, tekrar çatallayacağım” dedi. Eğer hard fork yapılırsa hali hazırda ETH tutan cüzdanlara ETH POW (veya o gün ne isimle anılırsa) verilecek.

Bayrak açan madencilerin işi hali hazırda çok zor. Sayısız uygulama, milyonlarca kullanıcı neden Ethereum çekirdek geliştiricileri tarafından devam ettirilen ağ yerine onun PoW versiyonunu kullansın ki?

Read Entire Article