Ethereum (ETH) Merge Nedir? İşte Tüm Detaylar!

2 years ago 93

Merge olarak da tabir edilen “Birleştirme” son zamanlarda kripto para topluluğunun en sıcak gündem konuları arasında yer alıyor. Ethereum için oldukça önemli olan bu güncellemenin ne olduğuna ve detaylarına bir göz atalım.

Merge Nedir?

2022'de kripto para topluluğunun en çok beklediği olaylardan biri olarak Merge ile Ethereum'un ana ağı Beacon Chain, proof of stake (PoS) ile birleşecek. Böylece Merge ile Ethereum için proof of work sisteminin sonu gelmiş olacak ve Ethereum 2.0 ortaya çıkacak. Ethereum vakfı ise Merge ile ilgili yaptığı açıklamalarda, “Birleştirme, Ethereum'un mevcut yürütme katmanının (bugün kullandığımız ana ağ) yeni PoS konsensüs katmanı olan Beacon Chain ile birleştirilmesini temsil ediyor.” tanımını yapıyor.

Ayrıca bu hamle ile ETH ağına daha fazla güvenlik, sürdürülebilirlik ve ölçeklenebilirlik kazandırılması amaçlanıyor.

Beacon Chain Nedir?

Beacon Chain, Ethereum 2.0 mimarisinin temel taşı olarak tanımlanabilir. Beacon Chain Ethereum ağında ayrı bir blok zinciri olarak var ve paralel olarak çalışıyor. Ana ağ üzerinde herhangi bir işlem yapmıyor, ancak kendi üzerinde fikir birliği mekanizmasının çalışmasını sağlıyor. Bu, aktif doğrulayıcılar ve hesap bakiyeleri üzerinde anlaşmaya varılarak gerçekleşiyor.

Beacon Chain, Ethereum'un hala proof of work (PoW) üzerinde çalışan ana ağının aksine, bir PoS konsensüs algoritması ile güvence altına alındı ve 1 Aralık 2020 tarihinde oluşturuldu. Basit bir ifadeyle, Beacon Chain şimdiye kadar Ethereum 2.0 için fiili bir test ağı olarak çalıştı, ancak Merge ile her şey değişecek.

Yukarıdaki şemada görüldüğü gibi, Merge iki sistemin yani Ethereum'un PoW üzerinde çalışan mevcut ana ağı ve PoS üzerinde çalışan Beacon Chain’in bir araya geldiği anı temsil ediyor. Böylece PoW kalıcı olarak PoS ile değişmiş olacak. Bu gelişmenin bazı önemli sonuçlar doğuracağı ifade ediliyor ve bunlar arasında hiçbir tarihin kaybolmaması, fonların güvende olması ve artık ETH madenciliğinin yapılmayacak olması gibi kritik hususlar da bulunuyor.

Merge Ne Zaman Gerçekleşecek?

Ethereum 2.0 aslında yıllardır yapım aşamasında ve Merge’ün kesin tarihi konusunda her zaman kafa karışıklıkları oldu. Ancak 14 Temmuz 2022'de Ethereum Vakfı'nın bir üyesi Merge için bir tarih çizelgesi paylaştı.

Yapılan açıklamalara göre Merge’ün 19 Eylül 2022 haftasında gerçekleşmesi planlanıyor. Bununla birlikte bu tarihin kesin olmadığını ve sorunlar çıkarsa bir erteleme gelebileceğini belirtmekte fayda var.

Merge’e Hazırlanmak İçin Neler Yapılmalı?

Merge, tüm kripto para endüstrisinin tarihindeki en büyük olaylardan biri ve bu nedenle, piyasada konu ile ilgili pek çok kötü niyetli girişim olabileceği yönündeki yorumları göz önünde bulundurmakta fayda var. Bu noktada ETH yatırımcılarının, Merge öncesinde herhangi bir şey yapmalarına gerek olmadığı konusunda uyarmak gerekiyor. Yani sadece bir ETH yatırımcısı iseniz sizin hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Peki, ETH ekosistemindeki diğer kişiler neler yapmalı?

  • Stake node operatörleri ve sağlayıcıları: Bir stake node’u işletiyorsanız yapılacak en önemli eylemler, önce bir konsensüs katmanı istemcisi ve bir yürütme katmanı çalıştırmak. Güvenli bir şekilde iletişim kurabilmeleri için her iki katmanı da paylaşılan bir JWT ile doğrulamanız gerekiyor.
  • Doğrulayıcı olmayan node operatörleri ve altyapı sağlayıcıları: Buradaki temel eylemler, yürütme katmanı istemcisinin yanı sıra bir fikir birliği katmanı istemcisi kurmak. Bir kez daha, birbirleriyle gizlice iletişim kurabilmeleri için her iki istemcinin de paylaşılan bir JWT kimliğini doğrulamanız gerekiyor.
  • Akıllı sözleşme ve dApp geliştiricileri: Merge, Ethereum'a ciddi yapısal değişiklikler getirecek ve geliştiricilerin, Ethereum Vakfı üyesi Tim Beiko'nun Birleşmenin Ethereum'un Uygulama Katmanını Nasıl Etkilediği konusundaki dökümüne bakmaları gerekiyor.

Merge’den Sonra Ethereum’da Neler Olacak?

Ethereum 2.0'ın vaatlerinden biri ölçeklendirme ve Vitalik Buterin, ağın saniyede 100.000 işlemi işleyebileceğini iddia ediyor. Ancak Merge’ün, protokolün geliştirme aşamasının sadece ilk adımı olduğunu ve toplamda 5 aşamanın olduğunu unutmamak gerekiyor.

Bu 5 adım şu şekilde sıralanabilir:

  • The Merge: Bu, Ethereum'un mevcut ana ağının Beacon Zinciri ile birleştirilmesinin ardından PoW’dan PoS’a geçiş burada tartışılacak.
  • The Surge: Bu, protokole sharding getirecek olan aşama. Ağı, hesaplama yükünü ana ağa yaymak için tasarlanmış, "shards" adı verilen ayrı bölümlere ayıracak bir ölçeklendirme çözümü.
  • The Verge: Bu aşama, "verkle ağaçlarının" tanıtılması anlamına geliyor. Verkle kanıtlarına yükseltme içeriyor ve Ethereum node’ları için veri depolamayı optimize etmeyi amaçlıyor.
  • The Purge: Benzer şekilde, bu yükseltme doğrulayıcılar için veri depolamayı da ilgilendiriyor ve doğrulayıcılar için gereken sabit disk alanını azaltarak ağ tıkanıklığını kolaylaştırıyor.
  • The Splurge: Bu, ağın işleyişinin genel düzgünlüğünü sağlamak için yapılan bir dizi çeşitli güncellemeyi sunmayı amaçlıyor.

Merge Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Merge hakkında doğru bilinen yanlışları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bir node’u çalıştırmak için 32 ETH'nin stake edilmesi gerekiyor: Ethereum ağında iki tür node vardır. Biri blok önerebilen ve diğeri bunu yapamayan. ETH işlemesi gerekmeyenler blok önermezler, ancak tüm blok teklifçilerini sorumlu tuttukları için bu, ağın güvenliğinin ayrılmaz bir parçası.
  • Merge’den sonra gas fee’ler düşecek: Merge, genel fikir birliği algoritmasını değiştirecek ve ağ kapasitesini genişletmeyecek. Bu nedenle daha düşük gas fee’ler Merge’ün bir sonucu olmayacak. Bununla birlikte geliştirme aşamasında, çoğu katman 2'leri hedef alan, tam da bunu yapmak için tasarlanmış ölçeklendirme çözümleri var.
  • İşlem hızı büyük ölçüde artacak: Bazı küçük değişiklikler olsa da ana ağdaki işlem hızı Merge’den sonra nispeten aynı kalacak.
  • Merge esnasında ağ kapalı kalacak: Merge yükseltmesi, sıfır kesinti süresi olacak şekilde tasarlandı.
  • Merge’den sonra tüm stake edilen ETH geri çekilecek: Ağdan çıkan doğrulayıcıların oranı sınırlı. Günde yaklaşık 43.200 ETH'nin çıkmasına izin veren sınırlamalar var.
Read Entire Article