Ethereum (ETH) Neden Uzun Vadede Bitcoin (BTC)’den İyi Bir Yatırımdır?

2 years ago 88

Bitcoin (BTC) yazı hazırlandığı sırada 22.750 dolardan alıcı buluyor. En büyük kripto para birimi bugün toparlanıyor. Fiyat 24.200 dolar direncini aşamadığı için 21.900 dolar seviyesine kadar beklenen bir geri çekilme yaşadı. Önümüzdeki hafta yapılacak FED toplantısı öncesinde daha fazla volatilite görebiliriz. Peki uzun vadede Ethereum neden daha iyi?

Ethereum (ETH)

BTC halen piyasa değerine göre en büyük kripto para birimi olsa da Ethereum’un onu geçme ihtimali sıfır değil. Ethereum sadece bir değer deposu ve kripto paradan daha fazlasıdır. NFT’ler, akıllı sözleşmeler ve merkezi olmayan uygulamaları barındırabilen büyük bir ekosistemi temsil eder. Ethereum yakında Merge olarak bilinen dramatik bir teknolojik yükseltmeden geçecek, muhtemelen bu yükseltme onun değerini daha da artıracak. Böylece Bitcoin ile arasındaki fark daha da kapanacak.

Sadece bir kripto para alacak olsaydınız bu hangisi olurdu? Çoğu insan buna Bitcoin cevabını veriyor. Bitcoin sadece en iyi bilinen ve en popüler kripto değil, aynı zamanda diğer tüm kriptoların karşılaştırıldığı bir kriterdir. Piyasa değeri açısından, Bitcoin her zaman rakiplerinin çok üzerinde yer aldı.

Ethereum, Bitcoin’i Geçer Mi?

Yıllardır Bitcoin, Ethereum’un hep ilerisinde yer aldı. Fakat Ethereum için uzun vadeli satın alma iştahı artıyor. Ethereum hakkındaki yatırım tezinizi yeniden düşünmek için tek bir neden varsa, o da Merge olmalıdır. Bu, Ethereum ağının nihayet PoW mekanizmasından PoS’a geçişini temsil ediyor. Layman'ın terimleriyle, Ethereum'un yakında Ethereum blockchain’indeki her şeyi daha hızlı, daha ucuz ve daha iyi yapmayı mümkün kılacak üstün bir teknoloji üzerinde çalışacağı anlamına geliyor.

Buna karşılık Bitcoin yüksek enerji tüketen, düşük verimli bir yapıya sahiptir. Madencilerin tükettiği yüksek enerji Çin’in kripto para madenciliğini yasaklamasına neden oldu. Ayrıca Avrupa ve ABD’den de benzer sesler yükseliyor. PoW konsensüs mekanizmasıyla çalışan kripto paraların kısıtlanması bile gündemde.

Uzmanlara göre Temmuz rallisini tetikleyen en büyük gelişme netleşen Ethereum Merge tarihi oldu. Bu da bizi Ethereum'un Bitcoin'den daha uzun vadeli bir satın alma olmasının ikinci nedenine getiriyor. Oldukça basit, Ethereum için Bitcoin'den daha fazla gerçek dünya faydası var. Bitcoin’de olmayan büyük bir ekosisteme sahip olan Ethereum çok sayıda geliştiriciye altyapı sağlıyor. Popüler NFT, DeFi, DAO ve daha aklınıza gelebilecek hemen her alanda liderler Ethereum ağında yaşıyor.

Bitcoin'in sosyal medyada onu daha fazla pompalamaya çalışan daha fazla destekçisi olabilir. Ancak Ethereum'da gerçek dünya uygulamalarını hayata geçiren daha fazla geliştirici, girişimci ve BT uzmanı var. Bitcoin'i işlemler için ödeme yapmak için kullanabilir veya dijital kıtlığın bir sonucu olarak değerinin artmasını umarak uzun vadeli bir değer deposu olarak düşünebilirsiniz. Ancak altında yatan teknolojik altyapısı nedeniyle Bitcoin, Ethereum'dan çok daha sınırlıdır.

Bu da bizi, Ethereum'un Bitcoin'den daha uzun vadeli bir oyuncu olabileceği sonucuna çıkarıyor. Bitcoin'i çevreleyen tüm yatırım anlatısı dağılmaya başlıyor. Bu yıl piyasa çöküşüne kadar, Bitcoin'i uzun vadeli tutmanın temel argümanı, hisse senetleri gibi geleneksel yatırımlarla ilişkisiz olmasıydı. Başka bir deyişle, genel borsa düşüşe geçse bile Bitcoin düşmezdi, çünkü ona “dijital altın” deniyordu.

Aynı zamanda, Birleşmenin bir sonucu olarak bir hisse kanıtı mekanizmasına geçiş, ETH'yi deflasyonist bir varlığa dönüştürecek ve olası bir enflasyonist riskten korunma olarak cazibesini daha da artıracaktır. Ayrıca, staking'in çalışma şekli nedeniyle, artan miktarda ETH "kilitlenecek" ve borsalardaki arz daralacak. Bu, doğal olarak sadece arz ve talep ilkesine dayalı olarak ETH fiyatını artıracaktır.

Bitcoin bugüne kadar merkeziyetsizliğin ve blockchain’in felsefesine dair bize çok fazla şey öğretti. Dev kripto para endüstrisinin kurulmasını sağladı. Ancak artık ihtiyaca cevap verme noktasında Ethereum’un gerisinde kalıyor ve bu geri kalma fiyata da yansıyabilir. Ethereum birim fiyat olarak Bitcoin'i geçemese de uzun vadede kazanç yüzdesi bakımından onu geride bırakabilir. Elbette bu varsayımların gerçekleşmesi gibi bir zorunluluk yok.

Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Read Entire Article