Ethereum Hashrate Nedir? Ethereum Merge Nedir?

2 years ago 76

Her ne kadar Ethereum her zaman popüler bir kripto para birimi olsa da son zamanlarda Merge ile birlikte popülerliği ve yatırımcı ilgisi arttı. Peki son zamanlarda sıkça duyduğumuz Ethereum hashrate ve Ethereum Merge nedir?

Ethereum Hashrate Nedir?

Ethereum hash oranı (hashrate), mevcut Ethereum bloğunu veya herhangi bir bloğu çözmeye çalışan Ethereum madencileri tarafından kaç hash üretildiğinin bir tahminini belirten hesaplanmış sayısal bir değer olarak karşımıza çıkıyor. Ethereum hash oranı, Saniye Başına Hash veya H/s olarak temsil ediliyor.

Global Ethereum ağ hash oranı hesaplanmış bir değer ve hash/saniye (H/s) olarak ölçülüyor. Hesaplama, küresel Ethereum ağ hash oranını belirlemek için değişkenler olarak mevcut madencilik zorluğunu ve çıkarılmış bloklar arasındaki ortalama Ethereum blok süresini kullanıyor.

Ancak Ethereum Merge ile birlikte Ethereum’da madenciliğin son bulması amaçlandığı için bundan böyle Ethereum hashrate diye bir olgu kalmayabilir.

Ethereum Merge Nedir?

Ethereum Merge en basit ifade ile Ethereum ağının proof-of-work algoritmasından proof-of-stake algoritmasına geçişi olarak tanımlanabilir. 15 Eylül ile 19 Eylül arasında gerçekleşmesi beklenen Ethereum Merge ile Ethereum ağının daha enerji verimli bir hale gelmesi amaçlanıyor.

Bunlara ek olarak elde edilen bilgilere göre Merge ile birlikte şunlar amaçlanıyor:

  • Düğüm operatörleri için donanım gereksinimlerini azaltarak daha fazla merkeziyetsizlik sağlama
  • İşlemlerin daha hızlı onaylanmasını sağlama
  • Enerji tüketiminde %99 gibi bir düşüş sağlama
  • Daha fazla ölçeklendirme çözümü ekleyebilme
  • Daha güvenli bir ağ oluşturma
  • ETH’u daha deflasyonist bir varlık yapma

Dolayısıyla Ethereum Merge gerçekleştikten sonra ETH ağında madenciler olmayacak. Ancak madenciliğe devam etmek isteyen ve Merge’ü desteklemeyen kişilerin bir hard fork yapabileceği ve bu süreç içinde yeni kripto para birimlerinin oluşabileceği de düşünülüyor.

Read Entire Article