Ethereum Merge Öncesi Bilmeniz Gerekenler! Airdrop ve Diğer Detaylar!

2 years ago 83

Kripto para yatırımcıları heyecanları, aylar gün oldu şimdi de saatler sayılıyor. Yarın sabah 8 sularında birleşme gerçekleşecek. Tahmini saat bilgisi madencilerin performansına göre değişebilir ancak 15 Eylül tarihi büyük ölçüde netleşti. Peki kripto para topluluğu Merge öncesi neleri bilmeli? İşte detaylar.

Ethereum Merge Nedir?

Ethereum’un PoS ağı ile birleşmesi kripto para hatta blockchain tarihindeki en büyük olaylardan biridir. Bundan yıllar sonra blockchain teknolojisi daha fazla hayatımıza girdiğinde birçok uzman bu olaydan ilham alarak daha ileri geliştirmelere odaklanacak. Ethereum, 2015'te ilk kez yayına girdiğinden beri bu konu üzerinde çalışıyor. Yıllardır da bir fiil bu geçiş için hazırlıklar yapılıyor. Gerçekleştiğinde, Ethereum bundan sonra yoluna Proof-of-stake ile devam edecek.

Birleştirmenin temel amacı, Ethereum'un fikir birliği mekanizmasını bir iş kanıtı modelinden bir hisse kanıtı modeline dönüştürmektir. Proof of work ağın blok ihracını madenciler eliyle yapıldığı bir yapıdır, madenciler yüksek enerji faturalarını öder, güçlü mining cihazlarına yatırım yapar ve bunun karşılığında işlem ücretlerinin bir kısmıyla ödüllerini alır. Proof of Stake, ağı doğrulamak için ETH tutan doğrulayıcılar aracılığıyla ağı güvence altına alır.

Bu geçişe hazırlanmak için, Ethereum geliştiricileri Aralık 2020'de Beacon Chain'i başlattı. Bu zincir, Ethereum'a paralel çalışan bir hisse kanıtı ağı olarak işlev görür ve kullanıcıların ETH stake etmesine izin verir. ETH 2.0 ağındaki stake miktarı bu arttı tarzındaki haberleri uzun süredir bu yüzden görüyoruz. Beacon Chain, binlerce doğrulayıcı düğümde stake edilen yaklaşık 13,4 milyon ETH’ye sahiptir.

Merge Öncesi Bilmeniz Gerekenler

Ethereum Merge süreci için çok popüler örnekler var. Bunlardan en iyisi bir aracın çalışır haldeyken gazdan elektrikli sisteme çevrilmesidir. Ethereum ekibi tam olarak bunu başarmak için çalışıyor. Yani yarın ufak tefek hataların süreci bir miktar ileri atma ihtimali var. Bunun büyük bir FUD’a dönmemesi için yatırımcıların olayın ciddiyetini kavraması gerekir. Ağ, Terminal Toplam Zorluğuna (TTD) ulaştığında Birleştirme tetiklenecek, bu noktada Ethereum, çalışma kanıtından hisse kanıtına geçecektir. TTD için rakam 58.750.000.000.000.000.000.000.000'dir ve Birleşmenin ne zaman gerçekleşeceğine dair mevcut tahmin bu hedefe göre izlenir.

Peki neleri bilmeliyiz?

  • Ethereum’un enerji tüketimi %99,95 oranında azalacak. AB’nin ESG yaptırım tehditleri de böylece son bulacak.
  • Piyasaya yeni giren (kazılan) ETH miktarı PoS ile önemli ölçüde düşecek. Bu oran şu anki ihraca göre %90 azalacak.
  • Yeni arz azalacakken öte yandan işlem ücretlerinin bir kısmı yanmaya devam edecek. Yani ETH için deflasyonist süreç başlamış olacak. Elbette toplam arzın hemen negatife dönmesi beklenemez.
  • Ağın hızı artmayacak.
  • İşlem ücretleri düşmeyecek.
  • Hız ve ücret konusu ilk etapta çözülemeyecek olsa da PoS geçişiyle Ethereum geliştiricileri bu önemli konulara odaklanabilecek. Yani hızın artması, ücretlerin azalması için önemli bir viraj olarak kabul edebiliriz.
  • Birçok borsa airdrop için desteğini açıkladı. Borsadaki ETH varlıklarınız karşılığında ETHW alacaksınız. Bazı borsalar işlem çiftini hemen açmayabilir, ETHW çiftini destekleyen borsalara bunları taşıyarak satabilirsiniz. ETHW tokenin bulunduğu PoW forkunun başarıya ulaşmasına pek ihtimal verilmiyor bunu da gözden kaçırmayın.
Read Entire Article