Sosyal medya devi Facebook'un 28 Ekim 2021'de Facebook Connect konferansında Meta olarak yeniden markalaşmasının üzerinden bir yıldan biraz fazla zaman geçti.
İsim değişikliği, şirketin sosyal medyanın ötesine geçerek Web3, kripto, NFT'ler ve Metaverse dünyasına, tüketicilerin hem iş hem de oyun için zamanlarının çoğunu geçirecekleri sanal dünyalar inşa etme konusundaki artan hırsını yansıtıyordu.
Facebook Dolu Dolu Zaman Geçirdi!
Aralık 2021'de Meta, Horizon Worlds sanal gerçeklik sosyal ağ projesini piyasaya sürerken, Facebook'ta daha fazla kripto reklamı için reklamcılığı da açtı.
Nisan 2022'de, şirketin Metaverse'de kullanılmak üzere tasarlanmış ve dahili olarak "Zuck Bucks" olarak adlandırılan bir dijital para birimi düşündüğü ortaya çıktı. Ancak o zamandan beri projeyle ilgili başka bir güncelleme görülmedi.
Mayıs ayında şirket, Meta Pay adı verilen kripto para birimleri ve dijital varlıkları destekleyen bir ödeme işleme platformu için beş ticari marka başvurusunda bulundu.
Eylül 2022'de şirket, 2,9 milyar kullanıcının cüzdanlarını birbirine bağlayarak 100 ülkede Facebook ve Instagram üzerinden sahip oldukları dijital koleksiyonları ve NFT'leri yayınlayabileceklerini duyurdu.
Bu arada, 11 Ekim'de Meta, diğer şirketleri sanal ortamlarda çalışmaya ikna etmek amacıyla bir dizi Microsoft Office 365 ürününü Meta'nın sanal gerçeklik (VR) platformuna getirmek için teknoloji devi Microsoft ile bir ortaklık kurduğunu duyurdu.
Ancak bu yıl, özellikle de şirketin Metaverse hedefleri söz konusu olduğunda, zorluklarla dolu bir yıl oldu.
Geçtiğimiz hafta Altimeter Capital'in CEO'su ve kurucusu, Meta'nın Metaverse'e yılda 10 milyar ila 15 milyar dolar yatırım yapmasını "süper büyüklükte ve dehşet verici" olarak nitelendirdi.
Meta'nın 3. Çeyrek raporu bu endişeleri daha da güçlendirdi ve hisse senedi fiyatı raporun açıklanmasının ardından %23,6 düşerken, Meta'nın sanal gerçeklik araştırma ve geliştirme kolu Reality Labs bu yıl şimdiye kadar 9,44 milyar dolar zarar açıkladı.
Birçok kişi Meta'nın Eyfel Kulesi fiyaskosunu da hatırlayabilir; Meta CEO'su Mark Zuckerberg'in sanal bir Eyfel Kulesi önünde duran avatarının görüntüsü cansız görseller nedeniyle alay konusu olmuştu.
Bununla birlikte, teknoloji devi Web3 ve yapay zeka gibi diğer projelerde ilerlemeye devam ediyor; Zuckerberg telefon görüşmesinde "bu yatırımlarla doğru yoldayız" ve şirket "bu alanlara büyük yatırımlar yapmaya devam etmeli" dedi.
Şirket kısa bir süre önce 11 Ekim'de düzenlediği sanal etkinlikte en yeni sanal gerçeklik başlığı Meta Quest Pro'yu, Microsoft ile ortaklığını ve Reality Labs'in yeni bilgisayar platformunu tanıttı.
"Metaverse'de çalışmak Quest Pro için büyük bir tema. Her yıl çoğu iş için olmak üzere yeni bilgisayar alan 200 milyon insan var."Zuckerberg, "Önümüzdeki birkaç yıl içinde Quest Pro serisi için hedefimiz, bu insanların giderek daha fazlasının işlerini sanal ve karma gerçeklikte, sonunda PC'lerde yapabileceklerinden bile daha iyi bir şekilde yapmalarını sağlamaktır. Yapay zeka keşif motoru, reklamlarımız ve iş mesajlaşma platformlarımız ve metaverse için gelecek vizyonumuz arasında, bunlar çok odaklandığımız üç alan" dedi.