FED Faiz Arttırırsa Kripto Paralar Ne Olur?

2 years ago 119

Geleneksel piyasalar ve kripto piyasası bugün açıklanması beklenen FED’in faiz oranı açıklamalarını bekliyor. Kripto para analistleri ise bu faiz artırımı eğer beklenen kadar veya daha çok olursa Bitcoin (BTC) ve diğer kripto para birimlerinin olumlu veya olumsuz etkileneceğine dair ikiye ayrılıyor. Bazı analistler Bitcoin ve diğer altcoinlerin fiyat performansını katlayarak yükseleceğini belirtirken, bazıları ise bu görüşe katılmıyor ve özellikle düşüşler öngörüyor.

Uzmanlar İkiye Ayrılıyor

Örneğin Global Digital Holdings’in CEO’su Michael Novogratz, kripto piyasasının devi Bitcoin’in yılbaşından beri gördüğü 30.000 ile 45.000 dolar arasındaki fiyat skalasını yıl boyunca devam ettireceğini söylüyor. Yani Novogratz, Bitcoin yıl sonuna kadar 100.000 dolara ulaşır diyen analistlerin aksine FED’in faiz oranı açıklamalarından sonra yükseliş gösteremeyeceğini savunuyor. Elbette ki geleneksel piyasa, kripto piyasası üzerinde net bir etmen oluyor ancak çoğu analistse geleneksel fiat para birimlerinin içinde bulunduğu makroekonomik etmenler ve krizlerin kurtuluşunun merkezi olmayışıyla bilinen kripto para birimlerinde yattığını vurguluyor.

Bitcoin ve diğer altcoinler, özellikle pandemi döneminde ciddi patlamalar yaşamış ve insanlık için net bir çözüm haline gelmişti. Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açması da kriz durumlarında kriptonun insanlık için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Ancak yatırımcılar, geleneksel piyasa hareketlerinden çokça etkileniyor ve enflasyon gibi yatırımcıları belirsizliğe sürükleyen nedenler onları yatırımlarından alıkoyuyor. Yükselişler içinse yatırımcıların satın alım yapmaları ve ilgili kripto para birimini stoklamaları gerekiyor. Bu yüzden her ne kadar geleneksel piyasalarda olumsuz etmenler olsa da her şeyi yatırımcıların aldığı kararlar ve yönelimleri belirliyor.

Kriz Durumlarında Çözüm

Rusya-Ukrayna savaşı için de bazı analistler, özellikle insanların o durumdayken yatırım yapamayacağını ve kripto para birimlerine olan ilgilinin düşeceğini savunuyordu. Ancak hem bağışların kripto para birimleriyle yapılması, hem birçok geleneksel para kullanım yolu kısıtlanan Rusların kriptoya yönelmesi hem de Ukraynalıların ATM’lere ve diğer para erişim noktalarına ulaşamadıkları savaş durumunda kripto ile çözüm bulması bunun doğru olmadığını kanıtlıyor.

Ayrıca kripto para birimlerinin izlenebilir blockchain üzerinde oluşu ve her bir işlemin herkes tarafından görüntülenmesi ile kriptonun benimsenmesi ve kripto para birimlerine olan güven giderek artıyor. Olası bir fiyat düşüşünde ise analistler, özellikle Bitcoin (BTC)’nin satın alımlarının arttığını ve bunun da uzun vadede bir fiyat artışı sağladığını vurguluyor. Çoğu altcoin de BTC’yi takip ediyor ve likidite sağlayabilen altcoinler BTC arttıkça onunla konsolide oluyor.

Her şeye rağmen kripto analistlerinin çoğu Novogratz’ın aksine düşünüyor ve bugünkü açıklamalardan sonra uzun vadede yükseliş bekliyor. Ayrıca Elon Musk ve Michael Saylor gibi ünlü isimler de Bitcoin’in yükselen enflasyona çözüm olduğunu ve bir risk koruma yöntemi olduğunu belirtiyor. Merkezi olmayan, hükümet ve bankalar birliğiyle ilişkilendirilmeyen kripto paralar, yatırımcılara koruma sağlıyor ve bu gibi gelişmelerle benimsenmesinin artmasıyla uzun vadede kar elde ettirebiliyor. Ayrıca Web2’den Web3’e evrilen yeni dünya düzeninde blockchain üzerinde yapılan işlemlerin hız ve verimlilik açısından geleneksel piyasaların önüne geçmesiyle de dünya yeni bir hal alıyor ve otomatikleşen sistemlerle blockchainin insanlığa daha çok şey sunacağı düşünülüyor.

Read Entire Article