Fed Mayıs Toplantısı Faiz Tahmini! Kripto Paralar Yükselecek Mi?

1 year ago 69

Risk piyasaları için sıradaki şey ne? Kesinlikle Fed’in faiz konusunda alacağı karar olacak. Peki beklentiler ne? Henüz 20 günden fazla zaman olsa da Fed’in faiz kararıyla alakalı genel bir beklenti oluştu. Peki bu beklenti ve faiz kararı kripto para piyasalarını nasıl etkiler? Son günlerde gelen verileri nasıl değerlendirmek gerekiyor?

Fed Mayıs Toplantısı Faiz Tahmini

Öncelikle Mayıs toplantısına uzun bir süre var ve geçen ayı hatırlarsak beklentilerin nasıl hızlı değişebildiği gözümüzün önüne gelir. Bankacılık krizinden önce 50bp artış konuşulurken sonrasında faiz artışının pas geçilmesi hatta indirim bile milyar dolarlık finans devleri tarafından dillendirilmeye başlandı.

Peki son gelen veriler bize ne anlatıyor? Haftanın ana makro veri odağı olan ABD tarım dışı istihdam rakamları beklentilerin biraz altında geldi ve işsizliğin tahmin edilenden daha yavaş arttığını gösterdi. Bu da Federal Rezerv'in enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını yükseltmeye devam edeceğine dair piyasa beklentilerini artırdı. Bu durum kripto paraların daha yavaş yükseleceği veya düşeceği anlamına geliyor.

CME Group'un FedWatch aracına göre, Mayıs ayında 25 baz puanlık bir faiz artırımı olasılığı gün içinde %70'i aştı ve daha önce %50 civarında seyrediyordu.

Kripto Paralar Yükselecek Mi?

Nispeten güçlü istihdam verisi faiz artışlarının devam edebileceğini gösteriyor. Ancak unutulmamalıdır ki Fed yolun çoğunu zaten yürüdü. Yani bu saatten sonra atacağı adımlar yatırımcıları daha az tedirgin etmeli. Uzmanlar Mayıs toplantısında faiz artışı ve Haziran ayında tavanın ilanını bekliyor. En kötü senaryo şimdilik Haziran toplantısında da 25bp artışla faizlerin 5,5 seviyesine çıkarılması olacak. Nitekim birçok üye tavanını bu şekilde açıklamıştı. Ancak bu rakam Aralık ayındaki tahminden 40bp daha fazladır.

Peki uzmanlar ne düşünüyor?

Cubic Analytics'te kıdemli piyasa analisti olan Caleb Franzen, bu ve diğer son istihdam verilerinin "işgücü piyasası verilerinde (henüz) büyük bir boşluk olmadığını" gösterdiği sonucuna vardı.

Twitter takip analizinin bir bölümünde Fed politikası hakkında "Bir şeyler kırılana kadar devam edecekler" diye devam etti.

“Şimdiye kadar bankalar üşüyor ve müdahale işe yaradı. Mevduat sahipleri endişeli değil. İşgücü piyasası hala çok dirençli ve enflasyon yavaşlıyor olsa da çok yüksek. Dezenflasyon tamamen devam ediyor, ancak Fed kendi kelepçeleriyle bağlı."

Analist James Stanley son tarım dışı istihdam verisinin ardından şunu yazdı;

“DXY o kadar da güçlü olmayan verilere güçlü tepki veriyor."

TDİ verisinin ardından DXY 102 seviyesini yeniden aştı.

Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Read Entire Article