Fed Valisinden Kripto Para Mesajı: Hazır Olunmalı

1 year ago 80

Federal Reserv (Fed) valisi Michelle W. Bowman, kripto paraların büyümesine rağmen, özellikle bankacılık sektörüyle ilgili olarak bir endişe kaynağı olduklarını iddia etti.

"Düzenleyici Görünüm Kripto Paralar için Hazır Olmalı"

30 Eylül'de düzenlenen Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) oturumunda konuşan Bowell, kripto paraların çeşitli sorunları gündeme getirdiğini ve düzenleyici görünümün ortaya çıkan teknolojiyi barındırmaya hazır olması gerektiğini söyledi. Fed valisi, kripto paraları çevreleyen ve hızla gelişen teknolojinin bazı kuralları uygulamayı zorlaştırabileceğinin altını çizdi. Ona göre, finans sektöründeki oyuncuların yasaların belirsizliğinin yanı sıra kripto varlıklarını karşılayacak düzenlemeler konusunda deneyimden yoksun olması durumunda birtakım zorluklar ortaya çıkıyor.

Bowell, yaptığı konuşmada "Düzenleme ve denetimin gelişmeye devam ettiği bir diğer alan da kripto varlık faaliyetlerinde bulunan bankalar. Bu tür faaliyetler bir takım önemli konuları gündeme getiriyor. Bu faaliyetlerin denetiminin ve düzenlenmesinin evrimini düşündüğümde, kuralların mevcut hızla gelişen ortamda net olup olmadığını ve geliştikçe kuralların meşru bir amaca hizmet edip etmediğini kendime soruyorum." ifadelerini kullandı.

Düzenleyici Engeller

Bowell, oturumda yaptığı konuşma sırasında bankaların kripto paralarla ile ilgili faaliyetlerde bulunabileceğini, ancak önce denetime dönük beklentileri anlamaları gerektiğini belirtti. Doğru düzenleyici görünümü bulmak için daha fazla diyalog kurulması çağrısında bulunan Bowell, "Yeni teknolojilerin benimsenmesi ve kullanılması yeni denetleyici endişelerine neden olabilir, ancak bu endişeleri gidermenin ve yeniliği teşvik etmenin en iyi yolu, bu teknolojilerin geliştirilmesi ve uygulanmasından önce ve sırasında bankacılar ve denetçiler arasında güçlü bir diyalog kurulmasından geçiyor." dedi.

Fed valisi, ayrıca bankaların kripto paraların fiyatlarındaki yüksek volatilite ile ilişkili riski ele alabilecek net bir düzenleyici çerçeveye sahip olmaları gerektiğini vurguladı. Dikkat edilmesi gereken bir diğer hususun kripto paraları bankacılık sistemine dahil etmek olduğuna veya kripto varlıkları bankacılığın dışına itmenin yollarını bulmak olduğuna dikkat çekti.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), bu doğrultuda kripto paraların düzenlenmesinde, özellikle emtiaların ve menkul kıymetlerin sınıflandırılması konusunda net bir yol gösterici olmadığı için bir süredir eleştirilerin hedefinde. SEC'i eleştirenler, ABD'li düzenleyicinin farklı kuruluşlara karşı kripto para gözetimi uyguladığını, ancak kripto paraları hedefleyen belirli bir düzenleyici çerçeve oluşturmaktan kaçındığını savunuyor. SEC, özellikle de kripto para piyasalarının büyümesinin önüne geçmeye çalıştığı iddiasıyla eleştiriliyor.

Read Entire Article