FED ve ECB Açıklamaları! Kripto Paralar Direkt Olarak Etkileyecek!

2 years ago 85

FED Başkanı Powell ve ECB Başkanı Christine Lagarde kripto paraları direkt ve dolaylı etkileyecek birçok açıklama yaptı. Powell stablecoinler konusuna da değindi. Bugün kripto para yatırımcıları için özellikle son 2 saat son derece hareketliydi. Açıklamaların da etkisiyle ABD borsaları negatif açıldı ve Bitcoin henüz söylemleri fiyatlamış gibi görünmüyor. Peki neler oldu?

FED Başkanı Konuştu

Başkan Powell, pandeminin çok daha vahim sonuçlara yol açtığından bahsetti ve bugün yükselmeye devam eden enflasyonu pandemiye bağladı. Enflasyon dizginlenene kadar kararlı duruşlarının değişmeyeceğinin de altını çizdi. Powell tam olarak şunları söyledi;

“Enflasyonu bitirene kadar güçlü bir şekilde hareket etmeyi sürdüreceğiz. Para politikalarımız siyasi düşüncelerden etkilenmeyecek. Eğer pandemi olmaydı bugün bu denli yüksek bir enflasyonla mücadele etmek zorunda kalmazdık. Henüz %2 hedefimize ulaşmaktan çok uzağız. Geçmişte erken parasal genişlemenin çok büyük zararları görüldü, bunu tekrar yaşamayacağız”.

Fed başkanı yaptığı açıklamayla, ABD seçimleri öncesi piyasalarda rahatlama bekleyen yatırımcıların da hayallerini suya düşürdü. Birçok yatırımcı yaklaşan seçimler öncesinde Fed’in durulacağını ve hisse senetleriyle birlikte kripto paraların toparlanacağını tahmin ediyordu. Bu kapı Fed tarafından sert biçimde kapatıldı. Üstelik aşırı şahin açıklamaların ardından 75bp faiz artışı ihtimali (21 Eylül FOMC Toplantısı için) %80’in üzerine çıktı.

Stablecoinlerle ilgili konuşan Powell, onların finansal sistem içinde kendilerine yer bulabileceğini düşünüyor. Ancak Powell bunların uygun bir şekilde düzenlenmeleri gerektiğini söylemekten de çekinmedi.

Avrupa Merkez Bankasından Tarihi Adım

ECB (Avrupa Merkez Bankası) ilk kez 75bp faiz artışına gitti. 1 doların altına düşen EURO haftalardır zaten gündemdeydi. Sıkılaşma politikaları noktasında ağır adımlar atan ECB şimdi gaza basıyor. Fed uzun süredir faiz artışlarına devam ediyorken ECB’nin yoğun inadına rağmen ilk defa 75bp gibi gayet yüksek bir oranda faizleri artırması, küresel ölçekte ekonominin iyi bir noktaya gitmediğini gösteriyor. Kripto paralar için gerçek ayı sezonu henüz başlamamış bile olabilir.

Legarde faizlerin sonraki toplantılarda daha fazla yükselebileceğinden bahsetti. Yine Powell benzer bir açıklama yaparak önümüzdeki 2 toplantıda faiz artışına işaret etti. Tüm dünyada enflasyon ve faizler yükselmeye devam ederken kripto paraları yukarı çekebilecek tek gelişme bu sarmadan çıkmasıdır. Özellikle Bitcoin, kıt arzıyla büyük şirketlerin enflasyondan korunma aracına dönüşmediği sürece önümüzdeki yaklaşık 1,5 yıl boyunca sürekli düşüşler görmemiz olasıdır.

Read Entire Article