Federal Rezerv’den Kripto Para Birimlerinde Volatiliteyi Azaltma Yolu!

2 years ago 82

Federal Rezerv (FED) tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, kripto para birimleri ve merkeziyetsiz finansın (DeFi) yaygın bir şekilde benimsenmesine yol açabilecek iki senaryo mevcut.

Kripto Paralara İki Yol

Fed tarafından yayınlanan yeni raporda, kripto para ekosisteminin önümüzdeki yıllarda konumunun nasıl olacağını değerlendirerek, iki farklı yolun daha olası olduğunu duyurdu. Açıklanan raporda konu hakkında şu ifadelere yer verildi:

Blockchain ekosisteminin önümüzdeki yıllar içerisinde finansal piyasalar ve kurumlar tarafından sunulan hizmetlerin, önemli bir sağlayıcısı haline gelebilmesi için iki farklı yol daha olası görünüyor. Birinci senaryoda Blockchain hizmetlerinin, mevcut ödemeler ve finansal sistemle daha fazla birlikte çalışabilirlik kazanması gerekir. İkinci senaryoda ise kripto para ekosisteminin, gerçek ekonomiye hizmet sağlayan ayrı veya paralel bir finansal sistem haline geldiği öngörülebilir.

Bununla birlikte Fed araştırmasında, hem merkezi olmayan finans hem de merkezi finanslar (CeFi) henüz büyük ölçüde düzenlemediğinden, her iki senaryoda da finansal istikrar riskleri olduğunu belirterek şunları söyledi:

Her iki senaryoda da CeFi ve DeFi, mevcut konumda büyük ölçüde ihtiyatlı düzenleyici çerçevenin dışında olması nedeniyle daha da kötüleşen finansal istikrar riskleri oluşturabilir. CeFi, düzenlemeye tabi olan ve denetçilerin endişelerini tartışabilecekleri bir kurum sağlar. Ancak DeFi ürünleri ve hizmetleri mevcut denetim ve düzenleyici çerçeveye o kadar kolay getirilmeyebilir.

FED Volatilite Önlemi

Fed açıklamasında ayrıca kripto para piyasalarındaki yüksek volatiliteyi ele alarak piyasalarda istikrarı sağlamak adında iki yol önererek şu ifadelere yer verdi:

Kripto para fiyatlarının volatilitesini azaltmanın bir yolu, DeFi'nin çeşitli yönlerinin mevcut finansal sisteme daha yakından entegre edilmesi olabilir. Ayrıca Ethereum gibi akıllı sözleşme platformların, halka açık hale gelen bir merkez bankası dijital para birimine (CBDC) dönüştürülmesi de volatiliteyi azaltma yolunda önemli bir adım olabilir.

Read Entire Article