Fiyatları Etkileyecek! Bitcoin ve Altcoin’lerde Gözler Bugün Açıklanacak Bu Veride

2 years ago 97

Yeni haftaya kripto para borsası Binance'da 29 bin 905 dolarla başlayan Bitcoin, 31 bin 800 dolarla 29 bin 200 dolar gibi oldukça dar bir aralıkta seyrini sürdürüyor. Bitcoin'in dar bir aralığa sıkışıp kalmış bazı altcoin'deki küçük primlenmeler dışında başta en büyük altcoin Ethereum olmak üzere genelinin düşük volatilite göstermesine neden oldu.

ABD'nin TÜFE Verileri Bekleniyor

Küresel piyasalarda yatırımcılar, faiz artırımıyla ilgili daha fazla ipucu elde etmek adına ABD'nin aylık ve yıllık TÜFE verilerini bekliyor. Bitcoin'nin ABD’nin en büyük borsa endeksleriyle korelasyon içerisinde hareket etmeye devam etmesi de Bitcoin ve daha genel olarak kripto para piyasası için ABD'den gelecek TÜFE verilerinin önemini artırıyor.

ABD'nin Nisan ayı Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0,6 olarak açıklanmıştı. Mayıs ayı TÜFE endeksinde beklentiler yüzde 0,5 olarak açıklanması yönünde. ABD'nin TÜFE verileri bugün TSİ 15.30'da açıklanacak ve açıklanan TÜFE verilerini tüm dünya ile birlikte CoinTürk farkıyla anında öğrenebileceksiniz.

Ülkede enflasyon Mart ayında yüzde 8,5 ile 41 yılın zirvesini görmüş ve Nisan'da yüzde 8,3'e gerilemişti. Yatırımcıların enflasyondaki düşüşün kalıcı olup olmadığını sorgulayacağı ABD'nin Mayıs ayı enflasyon verisinin yüzde 8,3 düzeyinde açıklanması bekleniyor.

Veriler Fed'in Yaklaşımını Etkileyebilir

Salı günü ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, yaptığı açıklamada enflasyonun yüksek olmaya devam edebileceğini ve Biden yönetiminin, bütçe teklifinde bu yıl için yüzde 4,7 olan enflasyon tahminini artırabileceğini söyledi. Dünya genelinde enflasyon, arz kesintileri ve yükselen faiz oranlarıyla ilgili endişeler sürdüğünden Dünya Bankası, küresel büyüme için Ocak ayında yaptığı yüzde 4,1’lik tahmini yüzde 2,9’a düşürdü.

Avrupa Merkez Bankası, 9 Haziran'da gerçekleşen yılın 4'ncü toplantısında beklentiler dahilinde mevduat faizini yüzde -0,50’de, politika faizini de yüzde 0 seviyesinde sabit tuttu. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası, trilyonlarca euroluk varlık alımına son vermeye ve 8 yıl boyunca sürdürdüğü negatif faiz politikasından çıkışı kesinleştirmeye hazırlanıyor. Varlık alımlarının Temmuz’da tamamlanacağı ve faiz artışına başlanacağı açıkladı. Basın açıklaması yapan Başkan Lagarde, ilk faiz artışını Temmuz’da 25 baz puan olarak planladıklarını söyledi. Lagarde, Eylül’de ise enflasyon görünümüne bağlı daha yüksek oranlı artışın da söz konusu olabileceğini, bunda tamamen enflasyonun belirleyici olacağını belirtti.

ABD’de ise Fed’in 14-15 Haziran tarihlerinde gerçekleştireceği toplantıda faizleri 50 baz puan artırması bekleniyor. Uzmanlar, bugün açıklanacak olan TÜFE verileri ile yılın başından bu yana şahinleşen Fed'in faiz artırımına olan agresif yaklaşımda bir miktar gevşemeye gitmesine neden olabileceği üzerinde duruyor. Bu bağlamda, TÜFE verilerinin beklentiler dahilinde veya altında gelmesi Fed'in planlanan oranda faiz artırımı ile yola devam etmesine neden olabilecekken, daha yüksek gelmesi daha yüksek oranda faiz artırımı ile devam edilmesi anlamına gelebilir. Daha yüksek oranda faiz artırımı ihtimali yatırımcıların kripto para piyasası dahil olmak üzere riskli piyasalardan kaçışlarının hız kazanması anlamına geliyor.

Read Entire Article