GBTC ve 3AC Belirsizliği! Kripto Paraları Zor Günler Bekliyor!

2 years ago 100

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) beklendiği üzere Grayscale tarafından yapılan Spot Bitcoin ETF başvurusunu reddetti. Bu durum GBTC fiyatının açılışta yaklaşık %10 değer kaybetmesine sebep oldu. Tek sorun bu değil, iflas ettiği söylenen 3AC ile GBTC’nin bağlantısı yatırımcıları tedirgin ediyor. Peki GBTC için yolun sonu görünüyor mu?

Grayscale Spot Bitcoin ETF

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) hisseleri, SEC'in kararından bu yana yaklaşık %9 düşüşle bugün yazı yazılırken 12,16 dolardan işlem görüyordu. Grayscale'in ürünü GBTC'yi spot ETF'ye dönüştürme teklifi, düzenleyicinin şirketin dolandırıcılığı ve manipülasyonu önlemek için yeterli planlama göstermediği sonucuna dayanarak reddedildi. Varlık yöneticisi, SEC'in Bitcoin vadeli ETF'lerini onayladığından, spot tabanlı bir fon için kapıyı açtığını, ancak düzenleyicinin verdiği ret kararlarıyla taraflı davrandığını düşünüyor. SEC'e göre, Bitcoin fiyatı çeşitli faktörlerden etkilenebileceğinden, Bitcoin spot fiyatı tabanlı bir ETF, piyasa manipülasyonuna daha duyarlı olacaktır. Vadeli işlem ürünleri, piyasa daha küçük olduğundan ve SEC tarafından düzenlenen bir türev borsası olan CME'nin vadeli işlem fiyatlarına dayandığından, manipüle edilmesi düzensiz bir Bitcoin piyasasından çok daha zor olacağı için bu sorunu ortadan kaldırır.

GBTC İçin Zor Günler

SEC'in kararı, durumu bilen pek çok kişi için sürpriz olmadı. UBS'deki FX stratejisi başkanı James Malcolm, karardan önce konuştu ve Grayscale'in spot ETF dönüşümünün onaylanmasının kendisini şok edeceğini söyledi. Dün akşam saatlerinde henüz karar açıklanmadan önce de CoinTürk aracılığıyla Bitwise ve Grayscale başvurularının reddedileceğini duyurmuştuk. Grayscale, amiral gemisi ürünü GBTC'yi 2013 yılında Bitcoin’e yatırım yapmak isteyen kurumsal yatırımcılar için bir çözüm olarak piyasaya sürdü. 30 Haziran itibariyle, yaklaşık 13 milyar dolar değerinde 638.725 Bitcoin ile Bitcoin'in dolaşımdaki arzının yaklaşık %3,5'ini yönetimi altına aldı. GBTC, akredite yatırımcılar için sunulan bir üründür. ABD'de, akredite yatırımcılar, bireysel olarak yılda 200.000 dolardan fazla kazanan kişiler veya son iki yılda toplam gelirleri 300.000 dolardan fazla olan çiftler olarak tanımlanır.

GBTC hali hazırda olması gereken fiyatın yaklaşık %30 altında işlem görüyor. Aradaki makasın daha fazla açılması mevcut yatırımcıları tedirgin ettiği için satış baskısı artıyor. Dolaylı olarak Bitcoin fiyatını da olumsuz etkileyen bu gelişme GBTC’nin sonunu getirir mi? Net konuşmak güç ancak Grayscale daha büyük bir sorunla karşı karşıya olabilir. İflas eden 3AC isimli hedge fonun elinde ciddi miktarda GBTC hissesi bulunuyor. Şirket resmi olarak iflas ettiğinde bunların nakde çevrilmesi gerekecek. Grayscale milyarlarca dolar değerinde GBTC satışını nasıl karşılayacak. Bu talep nasıl oluşacak? Daha önemlisi bu kriz herkes tarafından konuşulmaya başlandığında Bitcoin fiyatı nasıl etkilenecek. Kısa vadedeki belirsizlik ve FUD, kripto para yatırımcılarının daha kötü günlere hazırlıyor olabilir.
Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Read Entire Article