Geliyorlar! Dünyanın En Büyük Ekonomisinden Kriptoya Yeşil Işık!

2 years ago 96

Suudi Arabistan, kripto paranın benimsenmesine odaklanmak üzere eski Accenture Genel Müdürü'nün işe alınmasının ardından kripto paralara giderek ısınıyormuş gibi görünüyor. Bloomberg'in haberine göre Suudi Merkez Bankası, bankanın kripto ve CBDC çalışmalarına liderlik etmesi için Accenture'ın eski Genel Müdürü Mohsen AlZahrani'yi işe aldı.

LinkedIn profiline göre AlZahrani Temmuz ayından bu yana bankada çalışıyor. AlZahrani daha önce Mart 2015'ten Ekim 2018'e kadar merkez bankasında çalışmış, burada kripto para birimi ve CBDC dahil girişimlerle inovasyon merkezini yönetmişti.

Yönetim Mercek Altına Aldı

Çeşitli kaynakların açıklamalarına göre, Riyad kripto varlıklara bir ilgi duyuyor ve BAE'nin kriptoya yönelik pozisyonuna bakarak alandaki en büyük şirketlerle iletişim kuruyor. Ülkelerin ortak kripto varlık çabalarından biri, Aber adlı bir CBDC girişimidir.

2019 yılında duyurulan Aber, ortak dijital para birimi projesi, çift ihraçlı bir merkez bankası kripto para birimi projesidir. Projenin geliştirilmesinde iki merkez bankası Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası (CBUAE) ve Suudi Merkez Bankası’nın (SAMA) yanı sıra altı ticari banka yer aldı. Pilot program sona erdikten sonra iki banka tarafından yayınlanan bir çalışmaya göre proje başarılı bulundu.

Proje, Nostro hesaplarını birbirleriyle tutmaya ve uzlaştırmaya gerek kalmadan ticari bankalar ile gerçek zamanlı sınır ötesi bankalar arası ödemeler için DLT tabanlı yeni bir çözüm kullanmayı içeren temel hedeflerine ulaşmada başarılı oldu. Bu, mevcut sınır ötesi ödeme mekanizmalarının doğasında var olan verimsizlik ve maliyetleri ele almayı vaat ediyormuş gibi görünüyor.

En Büyük Ekonomiden Destek

Suudi Arabistan Krallığı, Orta Doğu'nun en büyük ekonomisi olması nedeniyle kripto şirketleri için umut verici ancak henüz kullanılmamış bir yer. Binance gibi bazı kripto devleri bölgeyle ilişkiler geliştirmeye başladı ve yerel ekipleri işe alıyor. Bu arada, komşu bir ülke olan Birleşik Arap Emirlikleri, son zamanlarda bir iş ve kripto merkezi olarak adından söz ettiriyor.

Aralarında Binance, FTX ve OKX'in de bulunduğu çok sayıda şirkete ülkede faaliyet göstermeleri için lisans verildi. Hatta Binance genel merkezini Dubai'ye taşıdı.

Emirliklerin kripto varlıkları ciddiye aldığının bir başka işareti olarak, Dubai'nin dijital varlık düzenleme kurumu Ağustos ayında kripto para biriminin pazarlama, reklam ve tanıtım kurallarını özetleyen düzenleyici yönergeler yayınladı.

KARM Hukuk Danışmanları'nın kurucusu Kokila Alagh, yönergeler hakkında yorumda bulundu:

Kullanıcıların VA maruziyetleri konusunda bilinçli bir karar verebilmeleri için doğru ve eksiksiz ayrıntılara sahip olmaları zorunludur. Bu düzenlemeler, kullanıcıların kararlarını vermeden önce gerekli bilgilere sahip olmalarını sağlamada gerçekten önemli bir yer tutacaktır.

Read Entire Article