Glassnode’dan Bitcoin Verileri: Dip İçin Bu Seviyeye Hala Gelmedik!

1 year ago 67

Bu yıl içerisinde bir çok Bitcoin holder'ı sahip oldukları BTC'leri hareket ettirdi veya tamamen elder çıkarttı. Glassnode'dan alınan son veriler, Bitcoin arzının yaklaşık %14'ünün bu yılın Temmuz ayından bu yana yeniden dağıtıldığını ortaya koyuyor.

14 Temmuz'dan Bu Yana Büyük Değişiklik

Glassnode'un son haftalık raporuna göre, arzın yaklaşık %20,1'i şu anda tarihi dip oluşum aralığında bir maliyet tabanına sahip. Bitcoin dip keşif aşamasında, azalan yatırımcı karlılığı, zayıf ellerin bir vazgeçiş olayına maruz kalmasına yol açtı ve bu da piyasada kripto paraların yeniden dağıtılmasıyla sonuçlandı.

Geçmiş döngülerde, böyle bir aşama kriptonun gerçekleşen fiyatın altına düşmesiyle başlamış ve kripto bu seviye ile dengeli fiyat arasında değişirken sürmüştü. İlki, piyasadaki ortalama yatırımcının maliyet temelini ifade eden bir fiyat modeliyken, ikincisi (dengeli fiyat) kripto için bir adil değer modeli olarak tanımlanır.

Bitcoin piyasasındaki kripto para dağılımının mevcut dip oluşum aşamasının başlangıcında nasıl göründüğünü gösteren bir grafik:

Yukarıdaki grafikte de görebileceğiniz gibi, dip keşfi başlamadan önce, toplam arzın yaklaşık %6,1'i gerçekleşen fiyat ile dengeli fiyat seviyeleri arasında maliyet bazına sahipti.

Bitcoin gerçekleşen fiyatın altına düştükten ve dip aşaması başladıktan sonra ise coin'ler doğal olarak bu seviyelerde işlem görmeye başladı. Bu yeniden dağılımın ardından piyasa şu şekilde görünmekteydi:

Toplam arzın %20,1'inin maliyet tabanı artık bu aralıkta yer alıyor; bu da Temmuz ayından bu yana kripto paralar incelendiğinde yaklaşık %14'lük bir yeniden dağılım olduğunu gösteriyor. Peki bu yeniden dağılım bir önceki döngü ile nasıl karşılaştırılabilir? 2018-19 dip keşif aşamasının başlangıcında, toplam arzın yaklaşık %7,65'inin maliyeti taban aralığı içindeydi.

Gerçek Hareket Başlamamış Olabilir

Dip keşif aşamasının sonunda (coin gerçekleşen fiyatın üzerine çıktığında), kripto para dağılımı da değişiklik gösterdi. Arzın %30,36'sının sonunda aralık içinde olduğu ve bu dönemde coin'lerin %22,7'sinin el değiştirdiği dikkat çekti.

Açıkça görüldüğü üzere, mevcut döngüde henüz bahsedilen son seviyede bir yeniden dağılım görülmemiş durumda. Raporda, bunun bir ayı piyasası tabanı tam olarak oluşmadan önce piyasanın daha fazla konsolidasyon yaşaması gerekebileceğini gösterdiği belirtiliyor. Bu yazının yazıldığı sırada Bitcoin'in fiyatı geçen hafta %7 artışla 20,5 bin dolar civarında seyrediyordu.

Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatiliteye sahip olmaları dolayısı ile risk taşıdıklarını bilmeli ve işlemlerini kendi araştırmaları doğrultusunda gerçekleştirmelidir.

Read Entire Article