Gözler 30 Haziran’da: Avrupa Birliği Kripto Para Düzenlemesinde Sona Yaklaşıyor

2 years ago 90

 Avrupa Birliği (AB), ay sonuna kadar iki büyük kripto para odaklı düzenlemeyi onaylayarak bu tartışmalı konuda somut adımlar atmayı planlıyor.

AB'nin Gündeminde NFT'ler Var

Kripto para danışmanı Patrick Hansen, düzenlemelerin “AB ve aynı zamanda birlik dışındaki ülkelerdeki piyasa için büyük etkileri” olacağını söyledi. Söz konusu düzenlemeler, Kripto Varlıklarda Piyasalar (MiCA) ve Fon Transferi Yönetmeliği (TFR) olarak biliniyor. MiCA, AB ülkeleri arasındaki kripto endüstrisi faaliyetlerinin çoğunu düzenlemek için tasarlanmış kapsamlı bir yasa tasarısıdır. Tasarıdaki üç ana AB kurumu arasındaki son toplantı, 30 Haziran'da yapılacak. Bu toplantıda AB Parlamentosu, Konsey ve Komisyon muallakta kalan birkaç konu hakkında karar verecek.

Hansen'e göre, toplantı özellikle, NFT'lerin MiCA kapsamında olup olmayacağına odaklanacak. Başlangıçta Komisyon, Konsey ve Parlamento buna karşıyken, üç organın artık bir uzlaşmaya vardığı görülüyor. Muhtemel uzlaşma, NFT ihraççılarının muaf tutulması yönünde. Ancak üçüncü şahıs NFT'lere hizmet veren şirketler düzenleme kapsamında olacak. Bu, çalışmak için bir Kripto Varlık Hizmetleri Sağlayıcısı (CASP) lisansına ihtiyaç duyacakları anlamına gelir.

Stablecoin ve Bitcoin Madenciliği: Yasak mı Geliyor?

Terra'nın çöküşünden bu yana önemli bir sorun haline gelen stablecoin'ler de ele alınacak. Stablecoin'ler konusunda temel prensipler belirlendi ancak hala netlik bekleyen birkaç konu var. AB, stablecoin'leri denetlemekten hangi kurumun sorumlu olacağına karar verecek. Uzmanlara göre, denetim tek bir kurum tarafından tüm AB ülkelerini kapsayacak şekilde yapılacak.Bu arada, merkeziyetsiz finans (DeFi) MiCA'nın kapsamına girmeyecek. Komisyon, 2023 yılında bir rapor yayınlamayı ve DeFi denetimi için bir pilot proje oluşturmayı planlıyor.

AB, Bitcoin madenciliğini yasaklamayacak. Ancak madencilik şirketleri için katı kurallar gelecek. Fon Transferi Yönetmeliği (TFR), için hala birkaç tartışmalı konu var ve görüşmelerin yoğun geçmesi bekleniyor. Eşler arası transferler dışında tüm kripto işlemleri TFR kapsamına girecek. Ancak, gözetimsiz cüzdanların doğrulanması, CASP'nin 1.000 avro üzerindeki transferleri bildirme zorunluluğu, kara para aklama  gibi sorunlar var. TFR görüşmelerinin Haziran ayında bitip bitmeyeceği bilinmiyor. AB, son dönemde özellikle Rusya'nın ambargoları kripto paralar ile delmemesi için geniş önlemler alıyor.

Read Entire Article