Gözler Fed’in Kritik Faiz Kararında! Bitcoin ve Altcoin’ler Nasıl Etkilenecek?

2 years ago 100

Bitcoin ve altcoin yatırımcıları, küresel piyasalarla birlikte ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 14 Haziran'da başlayan ve bugün sona erecek olan toplantısında ne kadar agresif faiz artırımına gideceğine kilitlenmiş durumda. 50 baz puan artırım yapılması beklenen Fed'den sürpriz bir kararla 75 baz puanlık artırım gelebileceği üzerinde duruluyor. Yatırımcılar, Fed'in agresif sıkılaşma politikasının ekonomide durgunluğa yol açacağından endişe ediyor. Agresif faiz artırımının ABD dolarının diğer para birimleri karşısındaki konumunu güçlendirmesi beklenirken, bu güçlenmenin bir sonucu olarak başda ABD borsaları olmak üzere Bitcoin ve altcoin'lerdeki düşüşün derinleşebileceği üzerinde duruluyor.

Fed'den Beklenti Ne Yönde?

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi, Fed'in 50 baz puanlık bir faiz artışına gitmesi iken, Cuma günü ABD'den gelen ve beklentileri aşan enflasyon verileri sonrası 75 baz puanlık artış bekleyen uzmanların sayısı da arttı. CME Group'a göre 75 baz puanlık faiz artırımı ihtimali bir hafta önce yüzde 3,9, bir hafta önce yüzde 34,6 ve bugün, karar arifesinde yüzde 94. Fed'in faizi bu oranda artırması durumunda 1994'ten bu yana gerçekleştirilen en yüksek faiz artırımına gidilmiş olacak.

ABD'de Cuma günü açıklanan Mayıs ayı tüketici enflasyonu beklentileri aşarken, yıllık enflasyonun yüzde 8,3'te yatay seyretmesi beklenirken yüzde 8,6'ya yükseldi. Enflasyonda yükselişin tüm hızıyla sürüyor olması Fed'in faiz artışlarını hızlandıracağına dair beklentileri artırırken, bu durum riskten kaçınma eğiliminin artmasına neden oldu.

Fed'in kritik faiz kararı bugün, TSİ 21.00'da açıklanacak ve faiz kararının açıklanmasının hemen ardından TSİ 21.30'da basın toplantısı düzenleyecek olan Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları takip edilecek.

Bitcoin, Altcoin'ler ve ABD Borsaları Sert Düştü

Cuma günü açıklanan enflasyon verilerinden önce 30 bin doların hemen üzerinde işlem gören Bitcoin, o zamandan bu yana sert düştü ve bazı borsalarda 20 bin 300 dolara kadar geriledi. En büyük kripto para BTC'deki düşüşten etkilenen altcoin'ler de yüzde 30-35'i bulan oranlarda değer kaybetti.

Şu anda yatırımcılar ABD'de faizin yıl sonuna kadar yüzde 3,75 ila yüzde 4 arasına yükseleceğini fiyatlıyor. Doların diğer başlıca para birimlerine karşı değerini ölçen ABD dolar endeksi (DXY), dün gece 20 yılın zirvesi olan 105,6'ya kadar yükseldi ve DXY, Fed'in faiz kararını açıklamasına saatler kala, yazım sırasında 104,96'dan işlem görüyor. 2022 itibariyle şahinleşen Fed'in faiz artırımlarının doların diğer para birimleri karşısında ağırlığını artırabileceği ve başta ABD borsaları olmak üzere Bitcoin ve diğer kripto paralar üzerinde ağır bir baskı oluşturması bekleniyor.

Öte yandan ABD borsalarında da sert satışlar yaşanıyor. S&P 500 ve Nasdaq 100 endeksleri ayı piyasasına girdi.  S&P 500 endeksi bir ayda yüzde 7,12, bir yılda ise yüzde 11,76 değer kaybetti. Nasdaq 100 endeksi ise bir ayda yüzde 8,78, bir yılda yüzde 19'u aşan kayıpla karşı karşıya.

Bazı piyasa analistleri, kısa vadede riskli varlıklarda Fed'den sürpriz 75 baz puan faiz artırımı kararının çıkmasının fiyatlandığı, ancak beklentilere paralel olarak 50 baz puanlık faiz artırımı kararının çıkmasının bir süreliğine rahatlamaya neden olacağı üzerinde duruyor.

Read Entire Article