İflasını Duyuran FTX’te Hack Şoku! Neler Oluyor?

1 year ago 68

İflasını duyuran dev kripto para borsası FTX, bazı kullanıcılardan hesap bakiyelerinin tamamen sıfırlandığına dair gelen haberlerle gündemde. Bu haberlerle birlikte kripto para borsasından milyonlarca doların çıktığı görüldü. Ardından FTX'in resmi Telegram kanalından borsanın hack'lendiği bilgisi geçildi.

"Araştırıyoruz"

Şu ana kadar FTX'ten tek bir cüzdan adresine 400 milyon doların üzerinde kripto para aktarıldığı görüldü. Cüzdan, FTX hesaplarını boşaltarak on milyonlarca dolar değerinde çeşitli altcoin'leri transfer etti ve borsadan aldığı altcoin'leri satmaya başladı. Bundan kısa bir süre sonra, FTX'in resmi Telegram kanalından saldırıya uğrandığı belirtilerek, kullanıcılardan hiçbir FTX sitesine girilmemesi ve tüm FTX uygulamalarının silinmesi talep edildi.

FTX'in genel danışmanı Ryne Miller, kripto para borsasındaki müşteri hesaplarındaki bakiyelerin borsalar arasında taşınmasıyla ilgili cüzdan hareketliliklerine ilişkin anormallikleri araştırdıklarını, diğer hareketlerin net olmadığını iddia ederek "Elimize geçer geçmez daha fazla bilgi paylaşacağız." açıklamasında bulundu.

FTX yönetimi tarafından resmi olarak ele alınmayan söz konusu transferler, şirketin kullanıcı fonlarında milyarlarca dolar kaybetmesinin ardından, resmen Bölüm 11 iflas koruması için başvuru yaptığını açıkladığı günün hemen sonrasında gerçekleşti. Birçok FTX kullanıcısı, FTX.com ve FTX US'deki cüzdanlarının bakiyesinin sıfırlandığını bildirirken uzmanlar FTX'in API'sinin çökmüş olabileceğine dikkat çekiyor.

Twitter'daki kripto para topluluğunun üyeleri borsadaki fonların bir tür hack saldırısının parçası olarak boşaltıldığı spekülasyonunda bulunurken, kanıt olarak bazı işlemlerin FTX kurucusu Sam Bankman-Fried'e yönelik hakaretler içerdiğine işaret ettiler. Bazıları ise para çıkışlarının Bankman-Fried'ın yakın çevresindeki birisi tarafından koordine edilmiş olabileceğini öne sürdü. Twitter'daki kripto dedektifi ZachXBT, konuya ilişkin olarak attığı bir tweet'te "Birden fazla eski FTX çalışanı bana bu transferlerini tanımadıklarını teyit etti" derken, bir diğer tweet'inde ise "Bu işlemler muhtemelen bir düzenleyicinin eylemi değil. Çok özensiz yapılmışlar. Bu işlemler hızlı hareket eden birine ait." notunu düştü.

FTX'e Giriş Yapılamıyor

FTX'in giriş portalı kullanılamaz hale gelmiş durumda (site hala çevrimiçi) ve kullanıcılar giriş yapmaya çalıştıklarında 503 hatası alıyorlar. 503 hatası, genellikle bir internet sitesinin bakım nedeniyle kapalı olması ya da erişime açık olmadığı için sunucunun kullanılamadığı durumlarda ortaya çıkar.

Öte yandan FTX'in cüzdanlarının boşaltılmaya başlaması ve çalınan altcoin'lerin satılması birçok altcoin yatırımcısını panikletti. Bazı altcoin'lerin çift haneli düştüğü görüldü.

Reuters, şirketin mali durumu hakkında bilgi sahibi olan iki eski üst düzey çalışana atıfta bulunarak, kripto para borsasındaki en az 1 milyar dolarlık müşteri fonunun geçen hafta sonu ortadan kaybolduğunu bildirdi.

Ayrıntılar geliyor...

Read Entire Article