“İki Dev Banka İflas Etti” İddiası Bitcoin ve Altcoin Yatırımcılarını Heyecanlandırdı!

1 year ago 74

Küresel piyasalar, şu anda 2008yıllarında Lehman Brothers'ın iflasını açıklamasıyla 613 milyar dolar borcu ile ABD tarihinin en büyük iflasının benzeri bir dönemi yaşıyor. Dünyanın en büyük yatırım bankalarından Deutche Bank ve Credit Suisse'nin iflasın eşinde olduğunu iddia edildi. İddia küresel piyasalarda volatilitenin artmasına neden olsa da Bitcoin (BTC) yatırımcılarını heyecanlandırdı.

2.5 Trilyon Dolarlık Çöküş

Credit Suisse İcra Kurulu Başkanı Ulrich Koerner, bankanın zor durumdan kurtulmak için küçülmeyi planladığını ve 27 Ekim’de ana hissedarlara küçülme planının sunulacağını söyledi.Uzmanlar, yaklaşık 900 milyar dolarlık kaldıraçlı işlem taşıdığı tahmin edilen bankanın şu an için normale dönme şansını çok zayıf gördüklerini dile getiriyor. İsviçre merkezli bankanın kredi temerrüt takasları, yani şirketin tahvillerini temerrüde karşı sigortalama maliyeti geçen hafta 2009 yılında kayıtlara geçen Lehman Brothers krizinden bu yana görülmeyen seviyelere yükselerek yüzde 15 arttı.

Credit Suisse ile birlikte Deutsche Bank'ın da benzer bir durumda olduğu ve iflasın eşiğinde olduğu iddia ediliyor. Bu iki Avrupa bankasının toplam varlık tabanı, çöküşü sırasında Lehman Brothers'ın varlık tabanının dört katı olan 2.5 trilyon dolarda. Bu da potansiyel krizin çok daha büyük olduğu anlamına geliyor.

Tarihin sık sık tekerrür ediyor oluşu, küresel yatırımcıların dikkatlerini bir kez daha güvenli liman olarak hareket eden Bitcoin'e çekti. Merkeziyetsiz kripto para, Lehman Brothers'ın yatırımcılarını küresel bankacılık kurumlarından ve küresel piyasalardan izole olmak isteyenler için büyük çöküşün ardından Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulmuştu. Küresel piyasalar geçen hafta yüksek volatilite gösterirken Bitcoin şaşırtıcı bir şekilde, adeta bir kaya gibi sağlam kalmayı başardı. BTC, yazım sırasında 367 milyar dolarlık piyasa değeri ile 19 bin 200 dolardan işlem görüyor. Deutche Bank ve Credit Suisse'ın Lehman Brothers'ın izinden giderek iflasını duyurması küresel piyasaların karışmasına neden olabilir. Böyle bir durum, muhtemelen önümüzdeki on yıl içerisinde Bitcoin ve diğer kripto paralar için büyük bir destek görevi görebilir.

Bitcoin mi Altın mı?

Kritik gelişmeye ilişkin yorum yapan Grayscale Investments'ın ana şirketi Digital Currency Group'un kurucusu Barry Silbert, "Bitcoin güvenli liman varlığı olmak üzere. Saklanacak başka yer yok." dedi. Güçlü Bitcoin eleştirmenlerinden biri olan Peter Schiff, altın satın almanın ve Bitcoin satmanın ihtiyatlı bir yaklaşım olacağını belirterek, "Grayscale Bitcoin Trust'tan nereye saklanıyorsunuz? Yüzde 80 düştü. Bitcoin geçmişte hiç güvenli liman olmamışsa neden aniden güvenli liman varlığı haline gelsin? Kanıtlanmış bir güvenli liman istiyorsanız Bitcoin'i bırakın ve altın satın alın." ifadelerini kullandı.

Bloomberg'in kıdemli emtia stratejisti Mike McGlone, geçtiğimiz günlerde mevcut makro senaryoya bakarak hem Bitcoin'in hem de altının önümüzdeki on yıl boyunca daha iyi performans gösterebileceğini öne sürerek şunları söyledi:

Dünyanın en büyük merkez bankaları, dünyanın resesyona doğru eğilmesine rağmen faizleri artırdı. Altının ve dijital versiyonu Bitcoin'in fiyatını desteklemesi gereken deflasyonist etkileri olan tek çıkış yolu daha düşük emtia ve riskli varlık fiyatları olabilir.

Read Entire Article