İkili Dip ve İkili Tepe Formasyonu Nedir?

2 years ago 95

Küresel piyasalarda double top ve double bottom olarak da görebileceğimiz ikili tepe ve ikili dip formasyonlarının grafiklerde W ya da M şeklinde modeller oluştuğunda karşımıza çıktığını ifade edebiliriz. Teknik analizlerde kullanılan bu iki model, yinelenen kalıplardan yararlanmak için bir yatırım stratejisinin parçası olarak kullanılabilir.

İkili Tepe Formasyonu Nedir?

Arka arkaya oluşan iki tepenin birleştirilmesi ile oluşturulan ikili tepe modeli, grafiklerde M harfi şeklinde görülüyor. İlk tepeden sonra yaşanan bir düşüş sonrasında ikinci tepenin görüldüğü ve sonrasında da ilk oluşma benzer şekilde bir düşüş yaşanabileceği şeklinde yorumlanabilir.

Analistlere göre bu modelde genellikle ikinci tepe, ilk tepeden daha düşük seviyede oluşabilir. Bu da belirtilen ilk noktada bir direnç olduğu ve piyasada güç kaybı yaşandığı yorumlarının yapılmasına sebep oluyor.

Buna ek olarak ikili tepe formasyonları, genellikle yatırımcıların yükseliş eğiliminden nihai kar elde etmeye çalıştıklarını gösteren ve bizim konumuzda kripto para birimlerinde satışların geldiğini gösteren kalıplar olabilir. Dolayısıyla analistler bu oluşum görüldüğünde kripto paralarda bir düşüş sinyali alındığını ifade ediyor.

İkili Dip Formasyonu Nedir?

İkili dip aslında ikili tepe formasyonunun tam tersi olarak oluşuyor ve grafiklerde karşımıza W harfinin deseni şeklinde karşımıza çıkıyor. Bu modelde de ilk dipten sonra yaşanan bir yükseliş sonrasında ikinci bir dip seviye oluşuyor. Bu formasyonun uzun vadeli düşüş eğilimlerinden sonra ortaya çıktığı ifade ediliyor.

İkili dip formasyonunda analistler, oluşan ilk dipten sonra bir yükselişin geldiğini ve ardından yaşanan geri çekilme ile ikinci dip seviyenin oluştuğunu ifade ediyor. Dolayısıyla bu gözlemlendiğinde incelenen kripto para biriminin fiyatında yeni bir yükselişin gelebileceği sinyallerinin alındığı ifade ediliyor.

Analistlere göre ikili dip tipik olarak yatırımcılara, bir yükseliş rallisinden kar elde etme fırsatı sağlayan başka bir yükseliş dönüşünün sinyalini verebilir. Bu grafik görüldükten sonra yatırımcıların genel olarak long yani uzun  pozisyonlar açma eğiliminde oldukları ifade ediliyor.

Yatırımcıların teknik modelleri değerlendirirken sadece tek bir modele bağlı kalmamalarının ve temel analiz ile işlemlerini desteklemelerinin önemli olduğunu belirtmekte fayda var.

Read Entire Article