İlk Günden Bugüne: Ukrayna, Rusya ve Kripto Ekosisteminin Desteği!

2 years ago 122

Rusya ve Ukrayna arasında 2014 yılından bu yana devam eden gerilim, 24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması ile hat safhaya ulaştı. Aslında arka plana bakıldığında Rusya, en genel anlamı ile Ukrayna’ya Batı ile yaklaştığı için savaş açtı ve pek çok uzman isim savaşın sebepsiz olduğunu, Ukrayna’dan Rusya’ya giden bir tehdit olmadığını ifade ediyor. Ayrıca Rusya’nın Ukrayna karşısında büyük bir devlet olduğunu ve yaşanılan durumun adil olmadığını da pek çok isim dile getiriyor.

Tam olarak bu sebeplerle neredeyse tüm dünya Ukrayna’yı destekliyor ve çeşitli şekillerde yardımlarda bulunuyor. Kripto para ekosistemi de belki daha önce hiç olmadığı kadar birleşmiş durumda ve dört kolda Ukrayna’ya destek gidiyor.

Ayrıca Ukrayna da ülkesini savunmak için kripto para birimleri dahil her alandan gelen yardımları memnuniyetle karşılıyor ve bir şekilde teşekkürlerini sunuyor. Bu nahoş durum yaşanmaya başladığından bu yana ekosistemde çok fazla haber yayıldı, bu haberlerin bazılarının asılsız olduğu ortaya çıkarken bazı haberlerde de bu durumdan bile faydalanmaya çalışan kötü niyetli kişilerin olduğunu gördük. Dolayısıyla konuyla ilgili net bir kaynak olması açısından 8 gündür yaşanan gelişmeleri, doğru takip açısından derlemek istedim.

24 Şubat’tan bu yana kripto para ekosisteminden Ukrayna için yükselen seslere ve Ukrayna’nın kripto paralar ile ilgili hamlelerine bir göz atalım…

Kripto Para Ekosisteminden Yükselen Sesler

Kripto para ekosisteminde madenciler, firmalar, borsalar ve popüler isimlerinden Ukrayna’ya destek yağarken, Rusya’ya yaptırım uygulama kararı olan firmalar ve borsalar da oldu. Bu adımlara tek tek bir bakalım:

  • Dünyanın en büyük 4. Ethereum madencilik havuzu olan FlexPool, tüm Rus IP’lerine hizmeti iptal edeceğini ve ödenmemiş bakiyeleri ödeyeceğini açıkladı.
  • Ethereum kurucusu Vitalik Buterin UkraineDAO ve Ukrayna’ya olan desteğini dile getirdi.
  • Dünyanın en popüler kripto para borsalarından biri olan FTX, tüm Ukraynalı kullanıcılarına 25 dolar göndereceklerini açıkladı.
  • Crypto com, Ukrayna halkını desteklemek için 1 milyon dolarlık bir bağışta bulundu.
  • Binance CEO’su Changpeng Zhao, lojistik destek, yiyecek, yakıt, mülteciler için kalacak yer ve vize gibi doğabilecek bütün ihtiyaçlar için destekçi olacaklarını dile getirdi.
  • Binance, Ukrayna’da zor durumda kalan insanlar için 10 milyon dolar bağışladı ve Ukrayna Acil Yardım Fonu‘na kripto para topluluğunun da katılmasını istedi.
  • Polkadot’un kurucusu Gavin Wood, Ukrayna’nın Bir DOT cüzdanı açması halinde 5 milyon dolar değerinde DOT bağışlayacağını ifade etti. Bunun üzerine Ukrayna Bitcoin, ETH ve USDT’ye ek olarak bir DOT cüzdanı da açtı.
  • WhiteBIT yeni kullanıcılar için çeşitli doğrulama prosedürleri getirerek Rus kayıtlarını askıya alacaklarını bildirdi.
  • CryptoPunk #5364 NFT’si Ukrayna’ya bağışlandı.
  • Kripto borsası LocalBitcoins, Ukraynalı kullanıcılar için hem Ukrayna’da hem de ülke dışında işlem ücretini kaldırdıklarını duyurdu.
  • Güney Kore’nin önde gelen kripto para borsası Gopax, yaptığı açıklama ile birlikte Rusya Federasyonu’na ait kripto para yatırımcılarının hesaplarını ve IP adreslerini dondurduğunu paylaştı.

Ukrayna’dan Kripto Para Adımları

Ukrayna, kripto para ekosisteminden bu kadar büyük destek alırken kendisi de kripto paralar noktasında bazı adımlar attı:

  • Ukrayna, kripto para ekosisteminde de oldukça popüler olan Elon Musk’tan yardım istedi. Bu yardım çağrısı cevapsız kalmadı.
  • Ukrayna başbakan yardımcısı ve dijital dönüşüm bakanı Mykhailo Fedorov, yaptığı açıklama ile kripto para borsalarını hem Rus hem de Belaruslu kullanıcıların hesaplarını dondurmaya çağırdı. Bu çağrı bazı borsalar tarafından karşılanırken Binance ve Kraken gibi borsalar bu hamlenin kripto para birimlerinin kuruluş felsefesine aykırı olduğunu dile getirdi.
  • Ukrayna bağış kabul ettikleri, Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) ve Tether (USDT) adreslerine Polkadot (DOT) ve Dogecoin’i de (DOGE) ekledi. Shiba Inu topluluğu da SHIB cüzdanı açılması halinde destek olacaklarını dile getirdi.
  • Ukrayna, kendilerine destek olan kripto para ekosistemine teşekkür etmek için bir airdrop başlatacaklarını açıkladı. Ancak bu açıklamaların ardından kötü niyetli kişiler bu durumu da kullandı ve anında bir dolandırıcılık girişimi türedi. Bu sebeple Ukrayna Başbakan yardımcısı Mykhailo Fedorov yaptığı açıklama ile airdrop’u iptal ettiklerini ancak NFT’lerin üretileceğini dile getirdi.

Tüm bunlara ek olarak elde edilen son bilgilere göre Bitcoin, piyasa değeri bakımından Rus rublesini geçmiş durumda.

Piyasa değeri bakımından geleneksel para birimleri arasında Bitcoin 14. sırada yer alırken ruble 17. sırada yer alıyor.

Read Entire Article