IMF Başkanı Georgieva’dan Kripto Para Notu: Endişe Verici Değil

2 years ago 93

Küresel ekonomik beklentiler analizini yayımlayan Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, kripto para piyasalarının küresel ekonomi için büyük bir tehdit olmadığını belirtti.

"Etkileri Sınırlı Kaldı"

IMF, bugün yayımladığı bir raporda, kripto para piyasalarındaki çöküşlerinin küresel ekonominin istikrarı için endişe verici olmadığını not etti. IMF, Ukrayna savaşının ve devam eden COVID karantinalarının etkisi göz önüne alındığında, dünya ekonomisinin yüksek enflasyon ve potansiyel olarak iki yıldan biraz daha uzun süre içindeki ikinci resesyon ihtimali ile hırpalandığını söyledi. Öte yandan raporda, geleneksel bankalardan izole edilmiş Bitcoin gibi piyasaların endişe verici olmadığı belirtildi.

IMF'in son raporundaki dikkat çeken görece sakinlik, bazı düzenleyici kurumları gelişen piyasalar üzerinde daha fazla kontrol sağlamaya istekli hale getiren stablecoin terraUSD'nin çöküşü ve Three Arrows Capital gibi kripto fonlarının iflas etmesine rağmen geldi. IMF, raporunda kripto para yatırımcıları için büyük kayıplara neden olan dramatik satışlardan söz ederek, "Daha geniş finansal sisteme yayılmalar şimdiye kadar sınırlı kaldı" dedi.

Avrupa Sistemik Risk Kurulu, Haziran ayında yayınladığı bir raporda, kripto paraların artan popülaritesinin, daha geniş finansal piyasa tehditleri üzerinde "hızlı ve aniden" ortaya çıkan beklenmedik problemlere neden olabileceğini iddia etmişti. IMF'nin kendisi de sektörün daha fazla düzenlenmesi için çağrıda bulundu ve El Salvador'un Bitcoin yasal para birimi ilan etmesinin ardından en büyük kripto parayı kullanmayı bırakması konusunda uyarmıştı.

Bankalar ve Kripto Paralar

Öte yandan dünya çapındaki standart belirleyiciler, bankaların kripto para piyasalarına nasıl girmeye başlamaları gerektiğini tam olarak belirlemek için çalışmalar yapıyor. Basel Bankacılık Denetleme Komitesi, bankaların kripto para rezervlerine dayalı kredi verme kabiliyetini sınırlayacak yüksek bir sermaye gereksiniminin yanı sıra, Bitcoin varlıkları için de bir üst sınır tavsiyesinde bulundu.

Avrupa Merkez Bankası'ndan Elizabeth McCaul, bugün yayınlanan bir röportajda, banka denetçilerinin gelecekte düzenli yıllık incelemelerin bir parçası olarak bireysel kredi verenlerin kripto para risklerine de bakmaları tavsiyesinde bulunduklarını belirtti.

Read Entire Article